Ускоро верификација изборне побједе Младена Грујичића

07.10.2016 Актуелно

„Очекујем да побједа Грујичића буде ускоро верификована, јер су избори у Сребреници били фер и поштени“, рекао је Додик на Првом радијском програму јавног сервиса Војводине.

Додик је навео да је Грујичић освојио неупоредиво више гласова од његовог против кандидата Ћамила Дураковића, досадашњег начелника Сребренице.

„Српски кандидат неће правити разлику између грађана Сребренице, као што је то чинио Дураковић, а Сребреницу ће потпуно интегрисати у Републику Српску“, поручио је Додик.

Предсједник Српске је поновио да ће се одазвати позиву Тужилаштва БиХ поводом организовања референдума о Дану Републике, али да неће ићи у Сарајево.

Он каже да је уобичајена пракса да саслушање може да се обави и на другом мјесту, а не искључиво у Сарајеву, гдје је сједиште Тужилаштва БиХ.

„Не знам зашто би мене одвајали, осим чињенице да желе да понизе или да на неки други начин политички искористе тај моменат“, рекао је Додик и додао да за сада нема података када би трабало да буде саслушан.

Он је рекао да је Тужилаштво БиХ нелегално и да не постоји у Уставу, а да је формирано као „међународна креација како би кажњавало прије свега Србе“.

Коментаришући пријетње међународне заједнице због одржавања референдума у Републици Српској, Додик каже да они покушавају да инструишу институције које ионако нису уставне.

„Уставни суд БиХ има три странца који су прије 15 година требало да напусте ту дужност, али се они и даље одржавају. Са њихова три гласа и два гласа Бошњака они имају већину у Уставном суду и доносе одлуке које су по правилу против Републике Српске“, рекао је Додик.

Он каже да је сада ситуација да се поштује таква неправда према Републици Српској или да јој се супротстави.

„Ми смо рекли да то нећемо да поштујемо као такво и тражимо да се та пракса промјени. То је било довољно да неко тамо у Сарајеву у сарадњи са међународним фактором закључи да због једног референдума који је спроведен у Републици Српској неко треба кривично да одговара“, рекао је предсједник Српске.

Додик истиче да је за њега као предсједника неспорно да мора и хоће да буде на страни већинског дијела мишљења свог народа, који је показао способност да на демократски, миран и достојанствен начин изађе и гласа.

„Све остало је инжењеринг којим се покушава неко дисциплиновати, а са мном то иде тешко“, рекао је Додик.

Архива