Српска ће од наредне године имати програм економских реформи

14.10.2016 Актуелно

„То је формат који би требало да замијени типични документ економске политике који смо до сада имали, јер је наша обавеза према ЕУ да имамо један такав документ. Ми смо га израдили ове године у сарадњи са ЕУ и вјероватно ће се ту наћи ствари послагане на један другачији начин, али и опсежно и садржајно, као што је био случај са Економском политиком“, рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Она је навела да је сасвим могуће да за сљедећу годину Влада усваја буџет и програм економских реформи, умјесто класичног документа Економске политике.

Премијер Српске је нагласила да је то формат какав тражи ЕУ.

„Задољна сам оним што је требала урадити Република Српска, али сам незадовољна другим стварима које смо морали заједно да радимо и са институцијама БиХ. Ради се о ситуацијама гдје нам је потребан саговорник, као што је случај био са аранжманом Међународног монетарног фонда, а нисмо га имали“, додала је Цвијановићева.

Она је појаснила да није довољно да само Република Српска одради свој дио посла би се добио аранжман, јер уколико само један ниво власти не одради неку од својих обавеза сви су блокирани.

„Сада би се могла активирати средства Свјетске банке која би била значајна подршка буџету, након што Савјет министра БиХ усвоји нови правилник о лијековима који би подразумијевао да буду неупоредиво ниже цијене лијекова, за шта су директно заинтересовани наши грађани и пензионери, али то се још увијек не дешава“, појаснила је премијер Српске.

Она је додала да је рок за усвајање таквог правилника половина новембра, да би Свјетска банка могла да испоштује своје процедуре и одради свој дио посла када је у питању одобравање такве помоћи.

Цвијановићева је истакла да постоје страшни отпори да се тако нешто спроведе, закључивши да Савјет министара сад има прилику да то уради, јер сад неко други тражи.

„Свјетска банка је израчунала колике су то уштеде и за наше фондове здравственог осигурања али и за наше кориснике појединачно – пацијенте, посебно за старије људе који су заинтересовани да лијекови буду нижих цијена“, појаснила је Цвијановићева.

Архива