Шпирић: На изборима остварен очекиван резултат

11.10.2016 Актуелно

„Ми смо се као најјача политичка партија годину дана припремали за ове изборе, након прошлог Сабора, који смо имали након парламентарних избора гдје је предсједник Милорад Додик рекао да смо разумјели поруку бирача и грађана, након чега смо и извршили реорганизацију партије. Резултат те реорганизације је нови Извршни комитет и извршни секретари који су носили са кандидатима и партијом локалне изборе“, појаснио је Шпирић.

Он је новинарима у Бањалуци након сједнице Извршног комитета СНСД-а рекао да је ова странка на изборима остварила очекиван резултат, односно 32 градоначелничка и начелничка мјеста и резултат готово идентичан ономе на изборима 2008. године.

„Наш циљ је био да освојимо 200.000 гласова и то смо постигли. Од 15 општина, у десет имамо учешће у локалним парламенту од 35 до 40 одсто, у другим општинама имамо више од 30 одсто власти уз градоначелничко мјесто“, истакао је Шпирић.

Он је додао да су, осим програма и кандидата, за овакав резултат заслужни и добро организован контрамитинг опозицији у Бањалуци, јасан став о референдуму који је успјешно одржан и активизам младих унутар СНСД-а и рад на друштвеним мрежама.

Говорећи о изборима 2018. године Шпирић је рекао да ће противнички блок окупљен око Савеза за промјене остати у Сарајеву све док је у загрљају предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

„Учинићемо све да заштитимо Републику Српску од политике коју су они водили протекле двије године, коју су грађани оцијенили као политику издаје, да се не доносе одлуке које нису у интересу Републике Српске“, додао је Шпирић.

Према његовим ријечима, СНСД ће се у Народној скупштини Републике Српске залагати да се на наредним сједницама нађе нови закон о Дану Републике Српске, гдје ће у члану један стајати да је 9. јануара 1992. године настала Република Српска и да се тај дан обиљежава у Српској као њен дан.

„Имамо и подршку коалиционих партнера за овај закон, очекујемо и подршку других партија. То је секуларни празник и биће нерадни дан“, додао је Шпирић.

Он је истакао да ће у Народну скупштину упутити и закон о локалној самоуправи.

„Тражићемо и кривичну одговорност за неуставно понашање у институцијама власти БиХ, што значи да ће свако за кога се установи да крши Устав Републике Српске вршећи власт у БиХ сносити кривичну одговорност“, поручио је Шпирић.

Архива