Савез за промјене кажњен због лоше власти у Сарајеву

11.10.2016 Актуелно

Он је истакао да је то свима у БиХ јасно, осим Савезу за промјене.

„Водили су у Сарајеву двије године пробошњачку политику зарад пар директорских фотеља, прерасли су били у кажњеничку експедицију за кадрове СНСД-а који су прогањани и шиканирани, јуришајући на институције Републике Српске“, рекао је Шпирић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је оцијенио да је Савез за промјене скуп партија без икакве визије, осим визије обрачуна са институцијама Републике Српске, што су грађани казнили на изборима.

„Сада врше анализу неким кадровским прекомпоновањем. Без редефинисања циљева и политика, свако даље њихово учешће у власти и институцијама БиХ грађани ће оцијенити издајом“, рекао је Шпирић.

Он је додао да су СДА и СББ доживјели пад, јер су престали да буду вјеродостојни бирачима у Федерацији БиХ када су формирали такозвану „Патриотску коалицију“.

Шпирић сматра да је сулудо да неко у БиХ, ко жели њен напредак, може то остварати без учешћа СНСД-а као најјаче партије у БиХ.

Он је додао да се СНСД-у не жури да уђе у власт на нивоу БиХ, те да је јасно да ће СДА као партнера држати Савез за промјене јер им је тај савез допуна за пробосанску политику.

„Савез за промјене је заборавио да му је изборна база у Републици Српској. Понашали су се двије године као да врше власт у унитарној БиХ. СДА ће тешко наћи бољег коалиционог партнера за урушавање Републике Српске, оцијенио је Шпирић.

Он је навео да је СНСД задовољан изборним резултатима, посебно чињеницом да је излазност била за 3,5 одсто већа него на претходним локалним изборима.

„Наши кандидати за начелнике општина освојили су готово 100.000 гласова више, а 20 одсто више је одборничких мандата. Од пет жена које су изабране за начелнике општина у БиХ, четири су из СНСД-а“, рекао је Шпирић.

Он је додао да је СНСД добио готово апсолутну већину у општинама Србац, Лакташи, Станари, Калиновик, Купрес, Источни Дрвар.

„Побједа говори да је СНСД веома добро водио кадровску политику примјерену локалним изборима, да су то начелници који су прихваћени од локалне заједнице, као и програм који је СНСД манифестовао“, истакао је Шпирић.

Коментаришући позив лидера СДА Бакира Изетбеговића да буду поновљени избори у Сребреници, Шпирић је рекао да бошњачке политичке партије не дозвољавају да ова локална заједница постигне пуну демократску зрелост.

„Онај ко је добио највећи број гласова треба да буде начелник. Сам позив на поништавање избора говори да је ријеч о некој креацији која није добра ни за кога“, сматра Шпирић.

Архива