Прича о референдуму је завршена, али прича о Уставном суду тек почиње

27.10.2016 Актуелно

„Народна скупштина Републике Српске је на бази воље народа донијела закон о празнику који није забрањен ни одлуком Уставног суда. Епилог је то да ће све више бити споран Уставни суд БиХ, његов састав и начин одлучивања“, рекао је Додик вечерас за ТВ1.

Он је истакао да ће то у наредним данима бити тема број један у БиХ.

Додик је рекао да Република Српска има озбиљне примједбе и на рад Тужилаштва БиХ, које није процесуирало око 90 претходних случајева у смислу спровођења одлука Уставног суда БиХ, него је реаговало тек на 92. случај – случај референдума у Српској.

„То је за нас била политичка мотивација, политизација“, нагласио је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он је навео да ни у претходним законским рјешењима није било говора о 9. јануару као вјерском празнику, па самим тим нити о дискриминацији било кога у Српској.

Говорећи о апелацији Републике Српске Уставном суду БиХ у вези са обиљежавањем 1. марта у Федерацији БиХ, Додик је рекао да се може очекивати да суд укине ту одлуку по истим елементима и образложењу којим је укинуо и одлуку о 9. јануару, али да мисли да се то неће десити.

„Мислим да ће Уставни суд БиХ поново показати своју политичку, а не правну димензију“, рекао је Додик.

Он сматра да би у БиХ требало да буде постигнут договор у вези са обиљежавањем одређених празника у складу са њеним различитостима.

„Оно што је било треба поштовати и то на начин да то никоме не смета“, поручио је Додик.

Он је указао и на нелегално формирање власти у ФБиХ с обзиром на чињеницу да није конституисан Клуб српских делегата у Дому народа федералног Парламента.

Додик је одбацио примједбе да су од приче у вези са референдумом он и СНСД имали политичку корист.

„Ја сам предсједник и политичар и оно што ми се укаже да појачам своју политичку позицију, то ћу наравно и искористити. То је сасвим легитимно и фер. Бавим се политиком и важно ми је да добијем изборе“, нагласио је Додик.

Он је као нетачне означио спекулације да своје политичке побједе остварује „због сталне свађе са Сарајевом, са Силајџићима, Изетбеговићима…“.

Према његовим ријечима, БиХ управљају неки други људи, а не они које народ изабере.

„Без обзира шта мислили разни спин-мајстрори и они који се баве подметањима и подмићивањем, народ се не може преварити јер има истински осјећај како се треба опредијелити о одређеном историјском тренутку“, рекао је Додик.

Осим референдума, каже Додик, добру ствар СНСД је направио и организацијом митинга у Бањалуци, као одговор на митинг опозиционог Савеза за промјене.

Архива