Неприхватљива БиХ која се гради насиљем Уставног суда

17.10.2016 Актуелно

„БиХ коју намећу други и која је у функцији само муслиманског националног интереса није прихватљива за Србе и Републику Српску, а колико могу да закључим ни за Хрвате. Реакција на ту неприхватљивост може нас довести да размишљамо о статусу Српске који је другачији него овај који сада имамо“, рекао је Додик за „Спутњик“.

Он је истакао да је његов примарни циљ покушај да БиХ обезбиједи да функционише у складу са Уставом.

„Увјерен сам да је и то немогуће, јер су многи свој цинизам, моћ и ароганцију употријебили да направе немогућу БиХ. Та немогућа БиХ живи данас и мимо Устава, који постоји. То су теме који се избјегавају у БиХ, и то доводи до размишљања о алтернативама, а једна од њих је свакако она о којој говоримо“, рекао је Додик, коментаришући реакцију на његову изјаву да би било добро да се Српска и БиХ раздвоје пријатељски.

Додик је истакао да је то само једна од алтернатива која није искључена. „То није у овом времену доминантан процес којим се ми бавимо. БиХ, која живи свој живот супротно од Устава, свакако тражи своје редефинисање“, навео је предсједник Српске.

Он је нагласио да БиХ без Републике Српске не може ни да постоји.

„То би била нека друга прича. Можда посебна Босна, посебна Херцеговина… Наш званични став је да се крећемо ка европским интеграцијама. Наравно, данас је сумњивији сав тај процес, иако је пре пет или шест година био веома обећавајући“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да Српска, у сваком случају, сматра да глобалне европске вриједности треба усвајати, а како ће бити у организационом смислу — то ће се још видјети, оцјењујући да критично вријеме за Европу долази сада када Велика Британија отпочне процес изласка из Заједнице.

„Уколико Велика Британија задржи све своје привилегије у ЕУ, а буде изван европског законодавства то ће вјероватно бити подстрек другима да затраже исти статус и то ће само убрзати даљи колапс ЕУ. И без тога Европа има својих проблема и зато јој је потребан неки успех — кад одлази Велика Британија, дајте нам бар БиХ. Али, мислим да смо ми веома далеко од свега тога. У сваком случају, дали смо сагласност да се БиХ пријави и аплицира за ЕУ“, рекао је Додик.

Говорећи о резултатима избора у Сребреници, он је истакао да нико Бошњаке не тјера из Сребренице, ни Република Српска нити Младен Грујичић.

„Нисам знао да живе тамо само зато што је муслиман начелник и да ће се исељавати ако дође неко други. То је дио њихове слободне воље. Али мислим да је то само пријетња у периоду када су покушали да оспоре резултате избора. Чули смо свашта око Сребренице, бивши начелник је рекао нешто што никада не би било допуштено нама — да не може Србин да буде начелник. Говорила су то и нека удружења, па чак и званична сарајевска политика. Да ли је то фашизам, расизам, не знам ни ја, али говори веома јасно. То сам раније чуо од неких дипломата, пре неколико година. И они су говорили да не смије Србин да буде градоначелник“, подсјетио је Додик.

Предсједник Српске је додао да ће Грујичић, кога зна као доброг момка са породичним искуством које је трауматично, али и човјека који је дуго живио у Сребреници и схвата шта значи када власт форсира само страдање једних, а омаловажава страдање других, управо из те фрустрације коју је доживио имати једнак третман према страдању свих, и то је нешто што је наша обавеза.

Према његовим ријечима, Ћамил Дураковић је очигледно био политички пројекат Сарајева и неких делова међународне заједнице, са циљем да створе фактичку ситуацију по којој Сребреница и није у Републици Српској.

„Чуо сам, наравно, да је Дураковић рекао: Ево ако ја не будем начелник — ја ћу се иселити одавде, а за мном ће и многи други. То говори о фарси коју они годинама праве око Сребренице. И наравно, покушавају да чак и у некоме спиновању о будућем неком развоју направе случај од Сребренице, што она уопште, наравно, није“, рекао је Додик.

Додик је подсјетио да су прије седам-осам година у Српској донијели одлуку да је Сребреница од посебног интереса.

„То је подразумијевало и економска питања, као што су концесије на нека природна богатства и нека додатна права која можемо да дамо тој локалној заједници. Никада то нисмо могли да завршимо са Дураковићем. Када сада то урадимо, то ће бити добра порука свима који су вољни и жељни да виде побољшање и нову димензију развоја, а не да виде само разлоге за сукобљавање због трагедије која се десила и једнима и другима“, рекао је Додик.

Он је додао да вјерује да ће Српска почетком идуће године отворити представништво Републике Српске у Санкт Петербрургу.

„Заједно са губернатором Санкт Петербурга /Георгијем/ Полтавченком договорио сам се да се отвори то представништво. Мислим да ћемо крајем новембра бити тамо и наставити оперативно да рјешавамо проблеме отварања. Они су нама понудили добар простор, ми треба да обезбиједимо службенике, и то је то. Вјерујем да ћемо имати представништво почетком идуће године“, закључио је Додик.

Архива