Храм у Вучијем долу – споменик једне од важнијих битака српског народа за слободу

29.10.2016 Актуелно

Присуствујући освештању храма и обиљежавању 140 година од Вучедолске битке, Додик је рекао да су све српске битке личиле једна на другу, као и ова, те да су оне биле битке за слободу српског народа, за право на живот, за своју вјеру и за Српску православну цркву /СПЦ/, а никада да би некоме одузеле слободу.

„Наша слобода је увијек дубоко везана за државу, јер тамо гдје имамо државу имамо и слободу. Када нисмо имали државу имали смо страдања, Јасеновце и многа друга мјеста гдје се дубоко страдало и гинуло“, истакао је Додик.

Он је рекао да данас српски народ живи на различитим мјестима, али обједињен у оном што је његово, а то је вјера, култура, језик, писмо и крсна слава.

„Желим да Вучији дол, гдје је изграђен овако лијеп храм, буде мјесто наших будућих окупљања“, рекао је Додик.

Он је додао да је Република Српска одређеним средствима учествовала у изградњи храма.

„Не смијемо одустати да бранимо наш народ. Морамо остати окупљени око идеје која нас води око наше институције која је најважнији дио српског идентитета, наше СПЦ“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је захвалио владици будимљанско-никшићком Јоаникију на додијељеном одликовању, медаљи Светог великомученика Георгија првог степена, истичући да му оно много значи.

„Мислим да је ово најбољи начин сарадње Цркве која окупља народ обиљежавањем историјских датума и изградњом храмова, те државе и државних власти на свим подручјима да и убудуће градимо ту синергију и јединство које мора да се препозна и да постоји“, рекао је Додик.

Уручујући признање, владика Јоаникије је захвалио Додику на помоћи при изградњи храма, али и што је присуствовао данашњем свесрпском сабору на Вучијем долу.

Он је пожелио Додику да Свети Георгије и даље штити њега и Републику Српску и захвалио му што истиче своју оданост и љубав према својој цркви и према Русији.

На Вучијем долу, између Билеће и Никшића, данас је освештана спомен-црква Светог свештеномученика Атиногена и обиљежено 140 година од Вучедолске битке.

Архива