Додик: Усвајање Закона о Дану Републике – воља народа Српске

25.10.2016 Актуелно

„Та одлука одражава вољу народа Републике Српске, исказану путем њихових представника 9. јануара 1992. године. Та воља је потврђена и на референдуму 25. септембра, тако да у том погледу Република Српска показује озбиљну намјеру да оно што је њена традиција, право и својина сачува на најозбиљнији начин“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Након састанка са амбасадором Србије у БиХ Станимиром Вукићевићем, Додик је рекао да ће послије локалних избора бити успостављена пуна координација републичких и локалних органа власти, што раније није био могуће због политичких опструкција опозиције.

„Та опструкција се у значајном смислу видјела и у Сребреници, гдје се избјегавало да се поштују прописи Српске. Ми смо сматрали да тај проблем не треба да фаворизујемо и зато смо га ријешили побједом нашег кандидата за начелника“, навео је Додик.

Он је поручио да ће обиљежавање сребреничких догађаја у Поточарима и даље протицати уз пуно уважавање жртава и удружења која се брину о томе, додајући
да ће Удружењу „Мајке Сребренице“ бити понуђено да отвори канцеларију у оштинској згради.

„Све остало у општини Сребреница биће другачије, посебно у погледу њеног развоја јер смо видјели да је претходни начелник /Ћамил Дураковић/ имао селективан однос према развоју одређених дијелова ове локалне заједнице. Ми нећемо правити разлике и сепарацију, без обзира да ли је ријеч о српским или муслиманским селима“, поручио је Додик.

Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић рекао је да се након локалних избора у БиХ стварају услови за консолидацију политичких односа у Републици Српској и БиХ и координацију републичких и локалних органа власти.

Када је ријеч о Сребреници, Станимировић истиче да ће Србија имати једнак однос као и до сада према локалној власт са новим начелником Младеном Грујичићем, те да ће одређена средства за обиљежавања сребреничких догађаја биће обезбијеђана путем буџета.

Он је најавио да ће власти у Српској и Србији убудуће све више разговарати о економији и развоју с циљем општег просперитета грађана и Српске и Србије и БиХ.

„Наш циљ је да имамо добре односе и да Република Српска буде стабилна“, поручио је Вукићевић.

Архива