Додик: У БиХ се све може ријешити договором три стране

21.10.2016 Актуелно

„Страни су развалили политички потенцијал Хрвата тиме што су мијењали Устав и законе у Федерацији БиХ. Када су то завршили онда су хтјели моделирати Републику Српску у корист заједничких институција БиХ. Наравно, да се то није могло догодити овдје. Ја сам човјек који чита Устав и све односе жели тако регулисати“, истакао је Додик.

Ако се желе нови односи, каже предсједник Српске, онда у Уставу пише да се о томе мора потписати споразум. „То пише у Уставу. Ако се тако ради, ја сам партнер. Ако се не ради тако – нисам за договор“, рекао је Додик за „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

На питање да ли је дошло до отопљавања односа са Амбасадом САД у БиХ с обзиром на недавну изјаву амбасадора Морин Кормак да је спремна с њим разговарати ако буде поштовао БиХ, Додик је рекао да Република Српска нема ниједан разлог да буде против највеће силе свијета, те да је ријеч о питањима која се тичу достојанства.

„Не можете доћи у позицију да се од вас тражи немогуће, а онда вас окриве а то уопште нисте направили. Као ето Додик би требало да покаже своју бригу о БиХ и ми би одмах с њим разговарали… Ако је БиХ оно што они мисле да јесте, ја нисам за такву БиХ. Ако је то БиХ у којој ће се договорити три стране без мијешања са стране, онда се све може ријешити“, нагласио је Додик.

Говорећи о позицији Хрвата у БиХ, он је оцијенио да нема потребе за измјеном Дејтона да би се она поправила, већ да Дејтонски споразум треба да се уважи како би се створио основ за договор три конститутивна народа у БиХ.

Он је нагласио да Хрвати треба да „формализују и територијализују своје амбиције у оквиру Федерације БиХ“.

„Сматрам да је веома важно позиционирати Хрвате, афирмисати њихов политички интерес и имати троножац у БиХ“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, хрватски проблем у БиХ, поготово позиционирање Хрвата у ФБиХ није ријешено.

„Мој став у том погледу је исти. Нисам га мијењао ни онда када су ми нудили да имам дијалог с бошњачким представницима на штету Хрвата. Ми смо то могли учинити прије седам, осам година, нуди ми се и сада. Да смо то учинили Хрвати би могли протестовати, галамити и за неколико година би могли напустити земљу. Мени то не треба и ја не водим политику из тог разлога“, поручио је предсједник Републике Милорад Додик.

Архива