Додик у Београду присуствовао промоцији књиге „Крст на крижу“

06.10.2016 Актуелно

„Књига говори о темама које сежу далеко у прошлост да би објасниле садашњост, а како би могли да се усмјеримо ка будућности“, рекао је Додик новинарима уочи промоције књиге која је објављена у издању „Новости“.

Он је оцијенио да ће ова књига сигурно имати значајно мјесто у описивању и третирању српско-хрватских односа.

Говорећи о овим односима, Додик је оцијенио „да ће испасти да су Хрвати ушли у ЕУ, само да би се још једном обрачунали са Србима“.

Он каже да се Хрватска према правима Срба односи на начин који није адекватан и не може да буде примјерен земљи која је чланица ЕУ.

„Као чланица ЕУ, Хрватска се на један потпуно негативистички начин односи према правима Срба, не само у Србији и Републици Српској, него и према онима у Хрватској“, рекао је Додик.

Предсједник Српске напоменуо је да су Срби свим другим народима на овим просторима донијели слободу, па тако и Хрватима који су раније живјели у различитим државним уређењима, распарчани, а само су у Југославији, поготово оној комунистичкој, имали своју републику коју су касније претворили у државу.

Додик је нагласио да је познато да су Срби били масовно на страни антифашизма и да су се изборили за слободу земаља и народа на Балкану.

„Ту слободу су подарили и другим народима, па тако и хрватском који је на распадима бивше Југославије са Србима ушао у рат и протјерао их са простора Хрватске“, рекао је Додик.

Књига „Крст на крижу“ Ратка Дмитровића, о историјски компликованим односима Срба и Хрвата, представљена је вечерас у Свечаној сали Скупштине града Београда.

Архива