Додик: Српска представља значајан економски потенцијал

17.10.2016 Актуелно

Додик је оцијенио сарадњу са Србијом и земљама у окружењу добром и подсјетио да је Србија највећи спољнотрговински партнер Српске.

„Са Хрватском је, такође, значајна економска сарадња. Унутар БиХ има неких отворених питања у вези са функционисањем економског система, али сам увјерен да је Српска добро мјесто за инвестирање и дошао сам да заинтересоване упознам са тим могућностима“, рекао је Додик новинарима уочи 16. Економског самита Србије.

Он је подсјетио на то да је Србија велики инвеститор и да је учествовала у приватизацији „Телекома Српске“, а и многе компаније из Србије раде на простору Републике Српске и БиХ.

Додик је истакао да је најзначајнији потенцијал у Српској развој саобраћајне инфраструктуре и да се о томе разговара са неким компанијама.

„Република Српска је у сарадњи са страним инвеститором и кинеским извођачем изградила нову термоелектрану у Српској која је први такав објекат у посљедњих 25 година на простору бивше Југославије. Имамо потенцијале у области енергетике и о томе разговарамо са потенцијалним инвеститорима“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање о улози Русије у економском развоју Републике Српске, Додик је истакао да је Русија велики партнер, подсјетивши да је учествовала у приватизацији нафтног сектора у Српској.

„Русија веома успјешно држи ту индустрију у Републици Српској. Данас нафтна индустрија Републике Српске функционише у власништву руског партнера. Одржава се запосленост, одржава се производња, што је данас веома важно у овако тешким условима за тај сектор економије“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је у Европи посљедњих четири до пет година затворено више од 50 рафинерија нафте, а да Српска успијева да одржи рафинерију у Броду у којој више од 2.000 запослених сваког мјесеца прима плату.

Осврћући се на политичку ситуацију у БиХ, Додик је нагласио да БиХ свих ових година није показала способност да живи.

„У БиХ постоји снажан међународни интервенционизам, високи представник и директно уплитање странаца у локално управљање БиХ, чак и у локалним заједницама. Странци су инкорпорирани чак и судове у БиХ, што је недопустиво за једну озбиљну земљу“, истакао је Додик.

Он је објаснио да се неки успјеси, које наводно чини БиХ, постављају као дефинитивни, као што је апликација за статус у ЕУ, напоменувши да Српска то подржава, али да је много од тога фарса.

Додик је истакао да БиХ живи живот који је изван Устава и да се све покушава одржати или легализовати заустављањем било какве критичке мисли и проглашавањем за лоше момке и провођењем цијелих акција према свакоме ко покушава да укаже на потребу да се ствари уреде и доведу у уставне оквире.

„БиХ није свјестан избор и жеља Срба. И то ваљда не треба никоме да кажем. Срби, да су могли да одлуче у БиХ шта би, сигурно не би одабрали БиХ. БиХ је резултат Дејтонског споразума, ми поштујемо тај споразум, БиХ је годинама морање, али смо имали амбицију да градимо добре односе. Наравно да смо у томе били сами и да је међународна заједница својом ароганцијом и подршком високим представницима увела институције, праксе и система који не постоје по Уставу“, појаснио је Додик.

Одговарајући на питања новинара о резултатима избора у Сребреници, предсједник Републике Српске рекао је да су избори у Сребреници „завршена прича“ и да ће се рад новог начелника општине Младена Грујичића заснивати на политици уважавања реалности у том граду.

Додик је нагласио да су спекулације да недостају гласови, објаснивши да су „муслимани, када су видјели да губе изборе, напрасно након избора инсценирали да пошаљу поштом неке гласове, што Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ није могла примати“.

Он је истакао да је све веома јасно – постоји комисија која није комисија Републике Српске, него БиХ, а и она је рекла да су избори у Сребреници били фер и поштени.

„То што за Бакира Изетбеговића и сарајевску политику није прихватљиво да, како они кажу, Србин буде начелник, то је у сфери некоректних политичких изјава. Да је неко од Срба рекао да је Бошњак или муслиман не може да буде начелник општине, вјероватно нико не би прећутао и била би велика харанга на све нас. Данас чујемо да то говоре у Сарајеву, али не чујемо ниједног од представника међународног фактора да каже да то бар није политички коректно, а да не говорим нешто друго“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је осудио изјаву досадашњег начелника општине Сребренице Ћамила Дураковића, који, како је навео, покушава да наметне своје ставове као званичне ставове политике Бошњака, поручивши да ће се иселити, а са њим и остали Бошњаци, ако нови начелник буде Србин.

„О чему се ради? Значи Бошњаци могу ту да живе само ако је њихов начелник ту, а ако није онда не могу да живе. Шта се дешава са Србима који 20 година тамо живе, а начелник је Бошњак? Ово је оголило све политике Бошњака на том простору“, закључио је Додик.

Он је поручио да нико не треба да се исељава из Сребренице.

„Тамо ћемо поштовати свачије страдање, а не као до сада гдје је страдање Бошњака фаворизовано, а страдање Срба уопште није било примјећивано у Сребреници“, рекао је Додик.

Архива