Додик са Николићем и Вучићем: Регионална стабилност најважнија за све

06.10.2016 Актуелно

Додик је рекао да су се Николић и он сагласили да су мир и стабилност веома важни, да су очувани и да се показало да су се преварили они спекуланти који су говорили да ће референдум у Српској и локални избори угрозити стабилност и да ће бити насиља.
Након састанка са Николићем у згради предсједника Србије, Додик је рекао новинарима да је разговарано о међусобним односима и да је Николић честитао на изборном резултату и мирно проведеним изборима и референдуму.
„Народ је показао високу демократску свијест. Апсолутно нису били у праву они који су предвиђали разне догађаје који се нису остварили“, рекао је Додик.
Он је навео да се раније данас на аеродрому састао и са премијером Србије Александром Вучићем са којим је разговарао о актуелној ситуацији, те да су констатовали да је регионална стабилност од највишег значаја за све.
Додик је навео да су се сагласили да активности у наредном периоду треба да буду усмјерене у правцу јачања регионалне стабилности.
„Ево данас сам имао прилику да још једном потврдимо наше добре односе и са Вучићем и са Николићем“, рекао је Додик.
Додик је рекао да је на састанку са Вучићем било ријечи о томе да су отклоњени проблеми око изградње моста у Братунцу, што је у обостраном интересу.
„Мислимо да ће се одржати динамика изградње тог објекта“, рекао је Додик и најавио да су се договорили да ће се у наредних десетак дана састати и разговарати о плановима за конкретне будуће пројекте.

У СРЕБРЕНИЦИ НИЈЕ БИЛО ЗЛОУПОТРЕБА У ВЕЗИ СА ПОЛИЦИЈОМ
Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се спекулише о локалним изборима у Сребреници и нагласио да у тој општини није било никаквих злоупотреба у вези са поступањем полиције.
„Избори су тамо спроведени без већих примједби. Посматрачи и сви који оцјењују квалитет избора кажу да су били фер и поштени“, рекао је Додик новинарима у Београду.
Он је навео да су остали проблеми у вези са пребројавањем листића и да је манипулација бројем добијених гласова или изашлих створила одређену нервозу јер Бошњаци не могу да прихвате да губе локалне изборе.
Додик је истакао да изјаве типа „да не може Србин бити начелник Сребренице“ и остале које су се могле чути не доприносе стабилизацији.
Он је нагласио да је поносан на чињеницу да би заједнички српски кандидат Младен Грујичић могао дефинитивно бити потврђен као начелник општине Сребреница и да нису тачне претпоставке да ће се, ако Србин дође на то мјесто, минимизирати и одбацити било какво обиљежавање страдања Бошњака.
„Сребреница је и за нас познато мјесто огромног страдања Бошњака, али исто тако и страдања Срба. Ми смо до сада имали злоупотребу локалне власти само на питањима обиљежавања страдања Бошњака, и уопште никада није било могуће да се у оквиру општине организује било какво обиљежавање страдања Срба. Напросто, то ће само бити изнивелисано доласком нашег кандидата. У то сам увјерен“, рекао је Додик.
Додик је рекао и да је причу о полицији у Сребреници, наравно, Сарајево одмах „надувало“.
Он је подсјетио да је полиција у Сребреници мјешовитог састава и да су полицајци који се тамо налазе добили налог од надлежног тужиоца да обезбиједе објекат гдје се врши пребројавање, јер је локална комисија престала да ради.
„Бошњаци, када су видјели да им број који се тамо појављује не одговара, онда су бошњачки чланови комисије напустили комисију и остало је то у вакууму. Није се знало ни ко шта ради. Тако да је поступајући тужилац дао налог да полиција само обезбиједи објекат. Није се ушло ни у шта друго, али, то је свима јасно“, рекао је Додик.
Он је навео да постоје сви подаци и да нико не треба да се брине јер никаквих ту злоупотреба нема.
„Ствар воде из тужилаштва. Очекујем, а колико знам у међувремену, сви чланови изборне комисије за Сребреницу су се појавили и они сада настављају да раде свој посао“, рекао је Додик.
Што се тиче коначних и званичних резултата, Додик је рекао да је такав политички систем у БиХ да је обавеза ЦИК-а да саопштава дефинитивне податке до 30 дана.
„Они сада још саопштавају прелиминарне податке. Ми смо већ извјежбани у том погледу и тачно знамо у којим срединама је могуће очекивати да дођу такозвани ‘гласови из врећа’. То су они који гласају у одсуству. Они се тек почињу пребројавати мислим данас у ЦИК у Сарајеву“, навео је он.
Додик је додао да ће ЦИК-у требати неколико дана, можда и цијела седмица и више да то преброје и дају званичне резултате, али да је 30 дана рок.
„То нигдје нема на свијету, али нема ни земље каква је БиХ на свијету“, рекао је Додик.
Говорећи о вечерашњем присуству промоцији књиге „Крст на крижу“ Ратка Дмитровића, Додик је навео да је позван да присуствује и да је могао да види да је ријеч о вриједној књизи, пуној докумената и оцјена који неће бити заборављени и морају остати забиљежени управо на овај начин.

БЕЋКОВИЋ ЧЕСТИТАО ДОДИКУ НА ИЗБОРНОЈ ПОБЈЕДИ
Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски писац и пјесник Матија Бећковић састали су се данас у Београд.
Бећковић је честитао Додик на изборној побједи коју је његова странка – СНСД остварила на протеклим локалним изборима, као и на одржавању референдума о Дану Републике.
Он је нагласио да је одржавање референдума био велики дан за Републику Српску, те да је убједљива побједа СНСД-а на изборима доказ да политика очувања Српске и њене историје има подршку народа.
Сусрет, којем је присуствовао и прослављени српски редитељ Емир Кустурица, уприличен је у ресторану „Мадера“.

Архива