Додик пустио у рад тестни дигитални сигнал РТРС-а

14.10.2016 Актуелно

Додик је истакао да се овај дан дуго чекао, јер се годинама радило на томе да РТРС пређе на дигитално емитовање програма.

„РТРС је имала много перипетија у прошлости, а једина је била спремна да то уради прије двије-три године. Коначно је све формално урађено и данас је почело емитовање путем дигиталног сигнала“, рекао је Додик.

Уз честитке упућене овој радио-телевизијској кући, Додик је истакао да ће грађани Српске добити прилику да на квалитетан начин прате програм и тако буду укључени у регионалне и европске трендове у вези са јавним емитовањем.

Додик је поручио да је РТРС власник опреме, права и знања, те неприкосновени управљач посла, који ће свакако донијети добробит за компанију, као и ријешити многа питања у вези са квалитетом емитовања.

Генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић сматра да је прелазак са аналогног на дигитални сигнал историјски моменат и да је поносан што је дио тога.

„Наше двије емисионе локације, на које нам је Регулаторна агенција за комуникације издала дозволе, јесу Требевић и Козара и то су предајници са којих данас РТРС и врши дигитално емитовање“, рекао је Милиновић.

Он је навео да предајник на Козари покрива 600.000 грађана, а предајник на Требевићу око милион.

„То значи да је пола територије Републике Српске под дигиталним сигналом“, рекао је Милиновић.

Он је додао да је овим прва фаза дигитализације завршена, а друга фаза преласка са аналогног на дигитално емитовање планирана је да буде завршена до краја сљедеће године.

Тестни дигитални сигнал пуштен је данас и у РТВ дому у Сарајеву чиме је завршена прва фаза дигитализације у БиХ.

Архива