Додик позвао стране инвеститоре да улажу у Српску

17.10.2016 Актуелно

Обраћајуђи се учесницима 16. Економског самита у Београду, Додик је истакао да је кључни предуслов за улагање у Српску и остале земље у региону очување стабилности, те да је Србија лидер у борби за ту стабилност.

„Република Српска остаје интегрисани дио земаља у региону у настојању да обезбиједи стабилност. Ми видимо Србију као земљу која је највише допринијела стабилности. Србија је чак, можда на уштрб малих добити усредсређена на очување стабилности и свако ко размишља о инвестицијама мора да зна да је управо та оријентација Србије најбоља за дугорочно стабилно улагање“, поручио је Додик.

Он је оцијенио да је сарадња Србије и Републике Српске на најбољем нивоу до сада и да су сви договорени пројекти реализовани или у фази реализације.

„Оно што је договорено је и реализовано и то ником не шкоди“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је истакао да му је веома драго што је привреда Србије присутна на цијелој територији БиХ и поред неких анимозитета у појединим дијеловима БиХ.

„Упорност те врсте се исплати, јер развија односе међу људима. Република Српска остаје посвећена доброј сарадњи са свима. Оно преко чега ми не можемо да пређемо је прича о негирањима и ту настане неки проблем, али када договоримо да нешто реализујемо, онда то и урадимо“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, један од највећих проблема у развоју Републике Српске и осталих земаља у региону је недостатак финансијске подршке реалном сектору.

„То је питање које се мора рјешавати. Ако нема финансијске подршке онда нема ни развоја реалне производње“, указао је Додик и додао да ће онај ко хоће да нешто уради то и урадити, а ко не жели нађи ће изговор зашто није.

Он је инвеститоре који су присуствовалои скупу у Београду подсјетио да је БиХ упутила захтјев ЕУ за кандидатски статус и да очекује упитник.

„Ми вјерујемо да би то могли да остваримо наредне године. Наравно да укупни односи нису оптимистични као некад. Сада постоји сумња у сам тај пут. Наш званични однос је да правимо пут ка ЕУ са специфичностима у којим се Република Српска налази и због тога можда има галаме која је непотребна. Ми једино желимо да према овлаштењима која имамо по Уставу будемо препознати као саговорници на том путу“, појаснио је Додик.

Он је даље подсјетио да је ЕУ утврдила да Република Српска има највише – 72 овлаштења за ЕУ.

„Ми ништа не желимо осим да суверено управљамо својим овлаштењима“, истакао је предсједник Српске.

Он је подсјетио да су многи инвеститори из ЕУ већ присутни у Републици Српској, али да Српска интензивно разговара са партнерима из Кине о изградњи аутопутева, термоелектране „Гацко“ и Хидроелектране „Бук Бијела“, која представља један од највећих хидропотенцијала у овом дијелу Европе.

„Ми желимо да анимирамо и пошаљемо поруке у жељи да се сретнемо са потенцијалним инвеститорима“, рекао је он. Додик је подсјетио да Бањалука као главни град Српске, према извјештајима Свјетске банке, највише напредује у побољшању амбијента за улагање.

„Република Српска је учинила све да поједностави процедуре. Регистрација новог привредног субјекта се може урадити за три дана, а у томе смо готово изједначили домаће и стране инвеститоре“, рекао је Додик и указао да су у протеклом периоду приватизовани „Телеком“ и Нафтна индустрија Српске, као и Термоелектрана „Станари“.

Он је додао да је након 30 и више година на подручју бивше Југославије реализован један такав пројекат. „Показали смо да можемо да пратимо тако захтјевне пројекте са становишта реализације издавања свих дозвола“, рекао је Додик.

Он је указао да је Српска у протекле двије године изградила око 70 километара ауто-путева и најавио да ће наредне године бити пуштена дионица од 36 километара на ауто-путу Бањалука-Добој.

„Наша намјера је да се том комуникацијом повежемо са Бијељином и да изађемо ка Србији. Наши планови су највише усмјерени ка инфраструктури“, рекао је Додик.

Он је додао да је у плану и изградња аутопута Бањалука-Купрес ка Сплиту, а да се други важни планови Републике Српске односе на енергетику.

„Ми желимо да афирмишемо стране инвеститоре, али при том ни домаћи инвеститори не траба да буду запостављени. Искуство је показало да је најбоље да сарађују“, оцијенио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Архива