Додик: Подршка доброј сарадњи АНУРС И САНУ

14.10.2016 Актуелно

Додик је нагласио да је ријеч о институцијама од великог значаја за сваки народ и државу, због чега је важно да им се обезбиједе услови како би могле да испуне своју друштвену и националну мисију и улогу.

„АНУРС је у Српској остварила значајно мјесто и улогу. Имајући у виду чињеницу да српски народ овдје представља доминантну већину и загледан је, не само у одређене институције, већ и у читаву Србију као матичну земљу, тако и САНУ доживљавамо као своју у жељи да остваримо што већу сарадњу и постигнемо што боље резултате“, рекао је Додик новинарима након пријема за академике у Палати Републике.

Предсједник Српске је додао да са академицима није разговарао о конкретним дневнополитичким појавама.

Он је истакао да се академије тиме не баве, те да су у том смислу тек „само мало нешто дотакли“.

Предсједник САНУ Владимир С. Костић рекао је да је са предсједником Српске разговарано о проблемима образовања, које се налази на цивилизацијској раскрнисци и треба да одговори изазовима времена.

Он је додао да је АНУРС, осим Матице Српске, један од стратешких партнера САНУ, због чега су данас покушали да конкретизују сарадњу у наредном периоду.

Костић је оцијенио да сарадња двије институције може само да релаксира сваку врсту политичке напетости у складу са идејом да се на темељима проширеног простора културе, умјетности и науке формира позиција која може да послужи и другима да се придруже.

„И то уколико дијелимо исте вриједности, а то су проширење простора слободе и демократије подједнако за све и безусловно“, рекао је Костић.

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић навео је да је САНУ једина академија која непрекидно и у свако доба може и хоће да помогне на плану науке, технике, технологије и слично.

„Не треба никога да изненађује зашто АНУРС блиско сарађује са САНУ. То ћемо наставити и убудуће, јер је то гаранција за стварање културе мира, сарадње и сношљивог живљења свих народа у региону и шире“, рекао је Кузмановић.

Он је позвао академије из ФБиХ, Загреба и Љубљане, с којима АНУРС има одређене односе, да сарађују још више и боље.

„Однос САНУ и АНУРС примјер је како треба да сарађују научне институције“, оцијенио је Кузмановић и додао да је АНУРС отворена институција која иде напријед уз подршку институција Српске које улажу у науку.

На данашњој сједници чланова извршних одбора АНУРС и САНУ у Бањалуци поручено је да ће сарадња двије институције бити проширена и кроз 15 заједничких активности које ће бити реализоване до краја године.

Архива