Додик: Од БиХ данас више нико нема користи

12.10.2016 Актуелно

„Или ћемо изградити БиХ, поштујући вољу свих грађана или више неће постојати. Када ће се то догодити, ја то не знам“, рекао је Додик за АФП.

Додик каже да не жели да се претвара да подржава неуспјели концепт назван БиХ, али да је, ипак, спреман да ради на томе да би се обезбиједила одрживост БиХ која је предвиђена Уставом.

„БиХ је данас земља коју нико не жели, осим пар идеалиста у Сарајеву који желе да је сачувају, али нико више од ње нема користи“, истакао је Додик и додао да ће БиХ нестати уколико се не постигне консензус између муслимана, Срба и Хрвата.

Поводом одржаног референдума о Дану Републике Српске и позива на саслушање које је тим поводом добио из Сарајева, Додик је рекао да ће радо дати изјаву видео-линком или на територији Републике Српске, али да неће путовати на локације, чије надлежности сматра нелегалним.

„Моји путеви не воде у Сарајево. Ја сам на мети сарајевских муслимана и њихове политике. Немам везе са Сарајевом и ништа ме не везује за њих“, рекао је Додик.

Додик је поново указао на могућност организовања референдума о независности Републике Српске, наводећи да много размишља о томе, а да само указивање на такву опцију може да буде употријебљено против њега на суду.

„У БиХ немамо право да мислимо. Ако мислите, аутоматски вас сматрају великим непријатељем, већим од оних из `Исламске државе` који овуда слободно шетају“, рекао је предсједник Републике Српске, мислећи на 330 грађана БиХ који су отишли у Сирију да би се прикључили „Исламској држави“.

Он је, такође, оптужио Запад да убрзава процес нестанка БиХ наметањем своје воље или слањем „трећеразредних амбасадора“.

„Они долазе овдје да вјежбају пред одлазак на друго мјесто. Не желим да будем њихово заморче“, истакао је предсједник Републике Српске.

Архива