Додик: Циљ – јака и савремена Република Српска

16.10.2016 Актуелно

„Нападају нас управо они који не желе да Српска постане држава. Желе да нас укину или да створе неку безличну структуру унутар БиХ. Зато им поручујем – наша снага је у нашем јединству и јаком националном идентитету. Борба за Српску и слободу српског народа је вјечна“, рекао је Додик за „Вечерње новости“.

На питање да ли вјерује да ће се Српска кад-тад припојити Србији, Додик је рекао да нема тајних планова између Србије и Српске и да су Срби са обје стране Дрине народ са јаким идентитетом, који је очуван у историјски немогућим условима.

Он је напоменуо да је српски народ под многим освајачима сачувао свој језик, културу, Српску православну цркву и обичаје, као и да је имао много жртава у броби за слободу, да су га у Независној Дражави Хрватској покатоличавали, те истакао да се данас неолиберализмом покушава угушити српски национални идентитет.

„Зато нападају сарадњу Републике Српске и Србије. Срби, да су се питали, не би изабрали да буду у БиХ, већ у Србији и то је тачно. Шта ће се десити у будћности – видјећемо, али сигурно је да ћемо још чвршће и одлучније бити везани за матицу“, поручио је предсједник Српске.

Додик је рекао да након референдума у Српској нема ни ријечи о конфронтацији или разилажењу Србије и Српске, те да је сарадња двије земље пријатељска и братска и да само спекуланти прижељкују сукоб Србије и Републике Српске, али да од тога нема ништа.

„Српска жели моћну, јаку и стабилну Србију. Видимо да државни врх Србије води такву политику“, истакао је Додик и додао да су српски премијер Александар Вучић и предсједник Србије Томислав Николић одговорни државници и добри људи, који никада нису вршили притисак на њега и Српску.

На питање шта би он учинио да је на мјесту званичника Србије и да Брисел постави услов – Косово и Метохија или ЕУ, Додик је рекао да је став Срба о Косову јасан, те додао да је ријеч о лицемјерју Брисела и Запада јер се само Србија упорно кажњава и на њу врши притисак и траже уступци, што је понижавајуће за сваког Србина, без обзира гдје живи.

„Много је извјештаја о злочинима над Србима на Косову и Метохији, али свијет о томе ћути. Сви осјећамо ту европску и међународну неправду према Србији. Тешко је данас бити српски државник“, каже Додик.

Он је оцијенио да се преко Косово желе понизити Срби и додао да странци експериментишу са Косовом, исто као и са БиХ.

„Све сам више увјерен да завјера Запада против Срба постоји. Запад никада није предложио ниједно прихватљиво рјешење за Косово“, рекао је Додик.

Он је навео да обожава и поштује Русију и да је поносан на сарадњу са Москвом, и оцијенио да многе западне земље имају одличну сарадњу са Русима, а само се Срби критикују због те сарадње.

„Поносан сам на сарадњу са Русијом и њеним предсједником Владимиром Путином. Ми смо мала земља, а примају нас на највишем ниову и у Русији, али и у Кини и у САД. Знате чији сам ја? Ја сам човјек спрског народа из Републике Српске“, нагласио је Додик.

Додик истиче да за њега неки кажу да је главни руски човјек на Балкану, да су прије тога тврдили да је кључни амерички играч у БиХ, а говоре и да је израелски човјек.

„Убрзо идем у нову посјету Кини, па ће, вјероватно, рећи да радим и за Кинезе. На све ове наводе одговорћу им конкретно и јасно – ја сам човјек српског народа из Републике Српске, а суштина мог политичког дјеловања је јака и моћна Република Српска!“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да би се сукоб великих сила у будућности негативно одразио на регион, али да, ипак, не очекује такав „црни сценарио“ и да мисли да нико у свијету није толико луд да започне неки нови велики рат.

„То би водило катастрофи. Док трају трзавице на глобалном плану, важно је да Срби постану свјесни себе и линије на којој се налазе. Треба јачати српску државу и нацију и престати се додворавати било коме. Срби морају да имају јасан и јединствен став о својој будућности“, истакао је Додик.

Архива