Цвијановић: Народна скупштина – камен темељац Републике Српске

24.10.2016 Актуелно

„Четврт вијека Српске не би било могуће да није било свјесних и храбрих људи који су функционисали као народни посланици и предузели све оно што је требало у том периоду“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци након свечане сједнице Народне скупштине Српске поводом 25 година рада и постојања републичког парламента.

Она је нагласила да је обиљежавање четврт вијека највишег законодавног тијела Српске једна од степеница у развоју Срске, али и степеница унапређења рада саме Народне скупштине.

„Чињеница да овдје сједе народни посланици изабрани вољом народа говори о важности ове институције“, рекла је Цвијановићева, додавши да обиљежавање 25 година рада и постојања Народне скупштине Републике Српске представља важан дан за Српску.

Цвијановићева је изјавила Срни да је задовољна сарадњом која постоји између Народне скупштине и Владе Српске.

„Мислим да је та сарадња добра, а резултирала је бројним прописима, законима и актима, чиме је Српска показала пуни институционални капацитет да уређује простор у којем живимо поштујући све потребне стандарде“, рекла је предсједник Владе Српске.

Она је нагласила да је вриједност Српске чињеница да је у њој омогућен живот и равноправност свих њених грађана.

„Четврт вијека је важна чињеница у животу Републике Српске и сигурна сам да ће она у годинама које долазе јачати свој капацитет, а да ће исто тако јачати и свијест свих грађана о важности тога што имамо – Република Српска“, нагласила је Цвијановићева.

У Бањалуци је данас одржана свечана сједница Народне скупштине Републике Српске поводом 25 година њеног рада и постојања.

Сједници су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, министри у Влади Републике Српске, представници Српске у институцијама БиХ, потпредсједник Народне скупштине Србије, те бивши предсједници Народне скупштине Републике Српске, представници правосудних и уставносудских институција, Српске православне цркве и осталих вјерских заједница и дипломатског кора у БиХ.

Поводом јубилеја Народне скупштине, у концертној сали Банског двора вечерас у 19.00 часова биће одржан концерт Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније, као поклон предсједника Републике.

Скупштина српског народа у БиХ основана је 24. октобра 1991. године, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ.

Архива