Цвијановић: Избори – велика лекција која се морала научити

14.10.2016 Актуелно

„Имали смо прилику да провјеравамо мишљење и знали смо да добро стојимо и очекивали смо добар резултат, а и не чуди ме шта се сада дешава са опозиционим блоком, јер ми је исто тако било јасно и прије избора да ће се они суочити са тешким политичким посљедицама због свог понашања на локалном нивоу гдје су чинили власт и нису је вршили на адекватан начин, а посебно због тога како су вршили власт у Сарајеву у протекле двије године“, оцијенила је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Она сматра да би било наивно очекивати да се не суоче са народним неслагањем са једном таквом политиком.

„Њихова политика више је личила на обрачун са институцијама Републике Српске, него на сарадњу. Сигурна сам да грађани Републике Српске, ма којој политичкој партији припадали, не желе власт у Сарајеву која не сарађује са институцијама Републике Српске, а ови избори су то и показали“, нагласила је Цвијановићева.

Она сматра да грађани не желе политичку партију која ће се оглушити на позиве предсједника Републике да учествује у неком важном састанку поводом неког важног догађаја, као и да је то омаловажавање институција Републике Српске које су показивали представници опозиционог блока у Српској, који су власт на нивоу БиХ, изазвало бројне фрустрације у политичком миљеу Српске.

Премијер Српске је рекла да је опозициони блок на локалним изборима кажњен због свог понашања.

„Као Влада желимо да имамо одговорне локалне власти, важна нам је свака локална заједница, без обзира на политичку припадност. Имали смо ситуацију да су многи из супротног политичког блока игнорисали институције Републике Српске, једнако као и они на нивоу БиХ“, навела је Цвиајновићева.

Она сматра да ће будућа сарадња са локалним нивоима бити пуно садржајнија, јер је Влада добила добре партнере.

„Вјерујем да ће и они из супротног политичког блока препознати потребу да сарађују са својом Владом. Ми ћемо се према свима односити равноправно“, поручила је Цвијановићева.

Она је нагласила је беспредметно да каже да ће Влада Српске инсистирати на томе да представници Српске у заједничким органима уважавају мишљења Републике Српске, јер је природно да такво међусобно уважавање постоји.

„Сасвим је природно да без обзира на политичку припадност људи који су изабрани на простору Републике Српске а обављају функцију у Сарајеву сарађују са инстутуцијама Српске, усаглашавју своје ставове, коорднинирају одређене активности и имају сарадњу. Мора да постоји уважавње институција Српске и то нам је недостајало у претходном периоду“, оцијенила је Цвијановићева.

Она сматра да је и то један од разлога што су неке ствари накарадно урађене на нивоу БиХ, јер се нису уважавали ставови из Републике Српске.

„Писали смо бројне дописе министрима из Српске који сједе у Савјету министара БиХ и никада од њих нисмо добили одговор и никада нисмо препознали наше ставове у њиховом јавном наступу. Није ствар у томе да Влада инсистира да они уважавају наше ставове, било би природно и логично да сједимо као одговорни људи који треба да радимо у интересу Републике Српске и наших грађана на два нивоа, заједно договарамо одређене ствари, али нажалост то се није десило“, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, то се није десило не због Владе Српске, већ због људи који су из Републике Српске и у оквиру СДС-а, ПДП-а, НДП-а, обављали своје функције у Сарајеву, а игнорисали ставове из Српске.

„Управо ово што се десило на локалним изборима потврда је да грађани неће такву власт у Сарајеву, која игнорише институције Републике Српске“, поручила је Цвијановићева.

Она је појаснила да је опозиција то радила са политичким циљем да изолује институције Републике Српске, оне који су најважније фигуре политичког живота у Српској, али им се то вратило као бумеранг и сада су себе изоловали од сопственог народа, гласача, грађана.

„Пуно је већа политичка штета коју су они претрпјели, од оне коју су претрпјеле институције Републике Српске, иако су нам задали много проблема и компликација које смо морали разријешити јер они нису жељели да буду саговорници институција Републике Српске“, закључила је премијер.

Она је рекла да као премијер жели да имају нормалну сарадњу због грађана Републике Српске, јер они не желе власт која ће бити изолована једна од друге.

Цвијановићева је нагласила да није ствар само у томе да се персонално одржавају одређени контакти, већ да то мора бити институционално понашање.

„Врло је опасно да успостављате праксу да игноришете функционере или институције зато што смо ми пролазни. Институције су трајне. Ако ми сви наступамо са ставом да су институције Републике Српске оно што је трајно – и њени грађани су трајни“, нагласила је премијер.

Архива