Цвијановић: БиХ је препуна фалсификата

14.10.2016 Актуелно

„Кад-тад мораћемо се суочити са тим. Тужно је и да тај попис опет некоме користи у политичке сврхе да би показао да је надмоћнији, вишебројнији, да га се више треба питати. Сигурна сам да је са том намјером управо направљена једна фабрикација бројева, као што се то десило“, истакла је Цвијановићева.

Она је додала да јој је жао због тога, јер се на овај попис дуго чекало, а када је дошло вријеме и успјело се ући у његову организацију био је препун мањкавости, од чињенице да се 30 људи пријављивало на једну адресу, па до тога да се у резиденте вјештачки угради град величине Бањалуке са око 200.000 становника.

„То што они покушавају да смање проценте и да кажу да су то минимална одступања, ствара огроман поремећај. То су страшна одступања за овако мали простор и овако малобројну заједницу. То су девијације које показује БиХ“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да јој некада дјелује да за све то нема лијека, као и да јој је жао што су међународни представници одлучили да учествују у још једном од фалсификата само да би рекли да је одрађена једна од обавеза, те истакла да таква површност вријеђа сваког мислећег човјека.

„Да је раскорак између стварности и имагинарних бројева био и 500.000 становника, међународни тим би рекао да је то у реду, а то показује оно на шта ја одавно упозоравам. Тешко је организовати политички, економски, научни, културни, спортски или било какав живот у држави која одише фалсификатима“, рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Она је напоменула да ће Српска објавити своје резултате пописа у роковима које је задала Народна скупштина, као и су Влада и Завод за статистику свјесни тих рокова, те да ту нема никаве дилеме.

„Имаћемо оно што и треба да има прави попис – праву употребну вриједност. Шта ће вам попис ако нема употребну вриједност, који каже да имате више становника који стално живе на простору државе, а они не живе. Да планирате социјалне потребе, да правите развојне пројекте уз имагинацију да имате још једну Бањалуку која у ствари не постоји, а да не говоримо о фалсификатима када је је ријеч о етничкој позадини становништва“, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Српска ће се ослонити на своје резултате, јер ће они сигурно бити и валиднији и служиће ономе чему попис и треба да служи.

Архива