„БиХ никада неће бити држава на силу“

08.10.2016 Актуелно

„Притисци на Српску никада неће престати, јер они увијек траже неке нове методе. Ако то није међународна заједница, онда је ту Тужилаштво БиХ које ће увијек гањати сваког виђенијег Србина који нешто проговори што њима није по вољи, што се њима не свиђа“, рекао је Додик новинарима у Бијељини.
Он је навео да се, „осим крађе гласова која се догодила у Бијељини, дешава још нешто што је веома индикативно“.
„Замислите да сам ја некоме од ових људи у Бијељини рекао да не долази у обзир да Бошњак овдје буде градоначелник или одборник. Мислим да би услиједила међународна интервенција. А, чули смо да ови из Сарајева кажу да у Сребреници не може да буде Србин. Зашто не би могао бити Србин? Биће Србин“, нагласио је предсједник Српске.
Он је рекао да је у Сребреници Србин побиједио и показаће на који начин се може водити општина, а да не вријеђа друге.
„У том погледу хоћу да говорим о различитим аршинима. Не може оно што је једнима допуштено да не буде допуштено и другима. Што је једнима забрањено мора бити и другима“, истакао је Додик.
Према његовим ријечима, ако неко каже да Србин не може да буде начелник општине и да то, наводно, вријеђа некога, онда то иде у сферу фашизма или расизма и било чега дугог.
„У сваком случају, што се тиче Суда и Тужилаштва БиХ, мој став о томе је веома јасан. Они су инструисани да направе државу, како они то воле да кажу. БиХ никада неће бити држава на силу, јер ниједна држава се није на силу одржала“, рекао је Додик новинарима, коментаришући питање константних притисака Тужилаштва БиХ на Републику Српску.
Он је додао да буде и окупација десетинама година, али да се ниједна држава није тако очувала, ако нема унутрашњег консензуса, а он се у БиХ и не тражи.
„У БиХ се тражи подаништво које имају у Савезу за промјене из Републике Српске, а ако други који то неће, онда се покушава обезбиједити послушништво путем инсталирања разних прича о лоповлуку и криминалу“, рекао је Додик.
Када је ријеч о СДС-у и изборима, он је навео да је СНСД побиједио. „Али, изгубићемо Босића. Рекао сам, велика штета. Волио бих да Босић остане јер је он нама најбољи“, рекао је Додик, који је лидер СНСД-а.

Архива