За студентске домове у протеклој деценији обезбијеђено 36,5 милиона КМ

19.09.2016 Актуелно

Цвијановићева је истакла да је Влада трајно опредијељена да се питања студентског стандарда рјешавају у континуитету у свим студентским центрима у Српској.

„И Четврти павиљон Студентског центра ‘Никола Тесла’ у Бањалуци, у који је Влада уложила више од седам и по милиона КМ, спреман је за усељење студената пред почетак нове академске године, чиме је, са постојећа три павиљона са 1.120 лежајева, обезбијеђен додатни простор за смјештај 280 студената“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да ће Четврти павиљон, као један од најзначајнијих пројеката за студенте, помоћи унапређењу студентског стандарда у Српској и додала да је у плану и реконструкција павиљона један и два.

Предсједник Владе Српске је подсјетила на значајна улагања Владе у оба јавна универзитета у Републици, с циљем да се свим студентима омогући једнак смјештај.

До почетка нове академске године, додала је она, планирано је отварање и новоизграђених студентских домова у Палама и Фочи.

Цвијановићева је истакла да је за изградњу и опремање Студентског дома на Палама издвојено укупно 13,6 милиона, те да је ово први намјенски грађен објекат за смјештај 590 студената у Источном Сарајеву.

„Студентски дом у Фочи, обезбиједиће мјеста за 346 студената, а његова изградња финансирана је из Развојног програма Републике Српске у вриједности два милиона марака, а другим дијелом из аустријског кредита од 4,5 милиона. За опремање дома обезбијеђено је око милион марака“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је у студентским центрима у Бањалуци, Источном Сарајеву, Палама, Зворнику, Бијељини и Требињу до сада могло да се смјести око 2.500 студента, те да је изградњом Четвртог павиљона и домова у Фочи и Палама, смјештајни капацитет проширен за око хиљаду мјеста.

„Поносни смо на чињеницу да студенти у Републици Српској плаћају најнижу цијену смјештаја и исхране у региону. Посебна пажња посвећена је студентима, дјеци погинулих бораца и инвалида рата, затим студентима чија су оба родитеља незапослена, као и студентима који имају статус избјеглице“, рекла је Цвијановићева Срни.

Она је додала да је републичким буџетом за ову годину за исхрану и смјештај студената и ученика у установама студентског и ученичког стандарда предвиђено 4,3 милиона КМ.

„Улагање у младе људе и њихово знање путем побољшања услова студирања и студентског стандарда, Влада Српске препознала је као једну од најважнијих активности“, рекла је премијер Српске.

Архива