Влада Српске задовољна због прихватања кредибилне апликације

23.09.2016 Актуелно

„Ми смо били несрећни када је у фебруару, на један лажни начин кренула сва та прича и када је предата некредибилна апликација, с обзиром на то да нису била ријешена кључна питања. Сада су та питања ријешена и апликација је кредибилна. Дефинисали смо како треба да изгледа механизам координације, који је био кључни за сву ту причу и сада можемо да идемо даље“, навела је Цвијановићева.

Она је напоменула да ће пут придруживања ЕУ трајати много година, јер је то дуг процес.

„Свјесни смо да нам предстоји дуг пут, али вјерујем да ћемо на том путу реформисати ствари које је важно да реформишемо да бисмо имали једно стабилније и боље друштво, што и јесте наше опредјељење“, рекла је Цвијановићева синоћ за РТРС.

Она је додала да сада слиједи пут до добијања кандидатског статуса, што треба да буде и што јесте циљ БиХ.

„Ту нас заиста чека много посла и након што Европска комисија изради мишљење, добићемо упитник на којем ћемо радити најмање годину дана и вјерујем да ћемо тај посао добро урадити. Могу да говорим са аспекта Владе Републике Српске, јер смо ми увјежбавали попуњавање упитника тако што смо кроз наша министарства, институције, агенцији користили упитнике које су раније имале друге земље, укључујући Црну Гору и Србију, прошли смо кроз та питања. Доста тога је идентично, али има и неких специфичних питања. То смо радили да би се развила свијест о важности, брзини и тачности коју морамо да постигнемо приликом испуњавања упитника и мислим да ће то све ићи својим током“, нагласила је Цвијановићева, додавши да очекује и од осталих нивоа власти у БиХ да имају једнако одговоран однос према томе.

Она је подсјетила да од добијање кандидатског стаутуса БиХ дијели и једно политичко питање које је, како каже, на неки начин било по страни а то је питање „Сејдић и Финци“.

„Ми у Републици Српској већ смо давно дефинисали свој став и знамо како се то питање може ријешити, остаје то федералним партнерима да усагласе“, рекла је предсједник Владе Српске.

Она је изразила жаљење што је питање прихватања захтјева за чланство у ЕУ на неки начин било стављено по страни управо због те вриске и галаме која свакодневно долази из Сарајева у вези са референдумом.

Предсједник Владе Српске изразила је захвалност представницима Делегације ЕУ који су, како је истакла, врло предано радили задњих годину дана са представницима власти у Српској, ФБиХ и на нивоу БиХ.

„Уложили су велики труд и мобилисали су нас да урадимо сав тај посао до кредибилне апликације, прво да дефинишемо Реформску агенду, а онда и да бисмо договорили и преостале ствари у вези са механизмом координације“, рекла је Цвијановићева.

Савјет за опште послове ЕУ прихватио је прије два дана захтјев БиХ за чланство у ЕУ и дао налог Европској комисији за припрему упитника за БиХ, тако да ће БиХ у наредном периоду добити сет од неколико хиљада питања на која треба дати одговор.

Архива