Влада Српске опредијељена да улаже у Требиње

26.09.2016 Актуелно

Након што је заједно са народним послаником Луком Петровићем обишла радове, Голићева је новинарима рекла да ће ускоро почети и радови на реконструкцији објекта Болнице, за шта ће бити издвојено око 650.000 КМ.

Голићева је напоменула да Влада Републике Српске заједно са УНДП-ом ради, реновира и енергетски опрема ове објекте, те да ће њиховом реконструкцијом материјални трошкови бити смањени за 50 одсто.

Говорећи о значају реконструкције Студентског центра и факултета, Голићева је истакла да је веома битно да студенти имају добре услове за рад и боравак, те да је било вријеме да се ураде објекти који су саграђени још 1908. године и који су у веома лошем стању.

„Термичка изолација не постоји, а највећи број прозора су они изворни дрвени. Централни систем гријања је разведен само у дијелу приземља у сваком од два павиљона, док се остале просторије загријавају електричним гријалицама“, истакла је Голићева.

Она је додала да не постоји ни централни систем хлађења и климатизације, те да је расвјета углавном изведена са флуоресцентним и свјетиљкама са жарном нити.

„У оквиру пројекта `Енергетска ефикасност у Републици Српској`, на оба павиљона Студентског центра поставља се термичка изолација вањских зидова и термичка изолација на међуспратну таванску конструкцију. Биће постављени нови вањски прозори и врата, реконструисаће се системи гријања и електроинсталација, а биће уграђен и соларни систем за топлу потрошну воду“, рекла је Голићева.

Она је напоменула да се као резултат добре сарадње Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију и УНДП, уградња соларног система за топлу потрошну воду финансира из средстава УНДП пројекта за енергетску ефикасност „Зелени економски развој“ у износу 37.247 КМ.

„Преостали износ инвестиције се финансира и изводи у оквиру пројекта `Енергетска ефикасност у Републици Српској` који имплементира Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију у вриједности од 957.683 КМ“, рекла је Голићева.

Она је истакла да се реконструкција објеката ради и захваљујући менаџменту ових установа, јер су они били упорни, долазили у Владу Републике Српске и тражили боље услове за своје студенте и професоре, додајући да никада нису добили ниједан такав захтјев од града Требиња.

Радови на овим објектима биће завршени до краја овогодишње грађевинске сезоне.

Архива