Видаковић: Скандалозни Босићеви политички ставови

21.09.2016 Актуелно

Видаковић је нагласио да је референдум у Републици Српској изнад свих појединаца и политичких партија, јер се његовим провођењем потврђује достојанство свих грађана Српске.

„СНСД је све своје капацитете примарно усмјерио на успјешно одржавање референдума о Дану Републике, схватајући да у конкретном случају није посриједи политичко, већ кључно национално питање по којем би требало да се манифестује јединство свих српских политичких партија, а не да се, као у овом случају, претвара у нешто што поприма мирис јефтине и провидне политичке кухиње“, поручио је Видаковић, коментаришући Босићеве медијске иступе у посљедњих неколико дана.

У том смислу, нагласио је Видаковић, СНСД се не може спочитавати никакав предизборни маркетинг и убирање политичких поена, јер СНСД управо брани одлуку Народне скупштине и консензус постигнут у Републици Српској“.

„За разлику од Босића, који попут ‘гуске у магли’ безуспјешно покушава пронаћи алиби и, као више пута до сада, побјећи од одговорности, ми у СНСД референдум третирамо као демократску афирмацију једног основног права које ником другом није оспорено. Све остало, па и изнесене Босићеве тврдње, представља спекулативан приступ оних који неће, не знају или не желе да разумију суштину“, истакао је Видаковић.

Он је навео и да ставови још неких појединаца из Савеза за промјене, који призивају санкције према институцијама и званичницима Републике Српске, упућују на закључак да се у неким политичким круговима потајно прижељкује неуспјех референдума, на шта, опет, упућује и видљив мањак ангажмана неких политичких партија у кампањи за његово провођење.

„За разлику од такозваног Савеза за промјене, кога је на власт на нивоу БиХ довео СДА и Бакир Изетбеговић па се због тога вјероватно осјећају дужним, СНСД су на власт у Републици Српској довели грађани и ми немамо намјеру да подилазимо било каквим домаћим и међународним политичким менторима. Имамо одговорност према Републици Српској, њеним грађанима и њиховом достојанству и учинићемо све да заштитимо те вриједности“, поручио је Видаковић.

Он је позвао још једном све становнике Републике Српске, као и оне у Републици Србији и дијаспори који имају право гласа да 25. септембра изађу на референдум и кажу „да“ Дану Републике Српске.

Видаковић је поновио да референдум није усмјерен ни против кога, већ је то само одговор на политичке провокације из Сарајева.

Архива