Свјетска премијера филма „На млијечном путу“ Емира Кустурице у Венецији

09.09.2016 Актуелно

Филм је изазвао овације публике – по окончању пројекције, публика у венецијанској Сали Гранде је аплаудирала више од петнаест минута, одушевљена најновијим филмским остварењем Емира Кустурице, који ни сам није могао сакрити емоције па је од задовољства на тренутак и заплакао.
Премијера филма одржана је у венецијанској сали Гранде у којој су претходно одржане и двије пројекције филма „На млијечном путу“ за новинаре који нису крили одушевљење.

Предсједник Додик је изразио велико задовољство што је филм рађен на простору Републике Српске. Тиме ће, каже Додик, свијет видјети љепоту Српске, у којој су глумци у току снимања већ уживали.

Претходно, предсједник Српске се фотографисао са режисером филма и глумицом Слободом Мићаловић, која такође игра у филму, поред Кустурице и италијанске звијезде Монике Белучи.

Кустурица и главне глумице одржали су претходно веома посјећено конференцију за медије.
Филм је сниман на Мокрој Гори, на средњовековном граду Клобуку у близини Требиња и у Андрићграду.
„На млијечном путу“ је љубавна прича у чијој позадини је Балкански рат деведесетих. Тематски је подијељен у три дијела и урађен рема Кустуричиној приповјетки „У змијском загрљају“, објављеној у књизи „Сто јада“.
Претпремијера филма одржана је у априлу у биоскопу „Доли Бел“ у Андрићграду.

 

КУСТУРИЦА: ОВО ЈЕ МОЈ ПОСЉЕДЊИ ТАКМИЧАРСКИ ФИЛМ

Љубавна прича из ратног времена је „политички тестамент“ Емира Кустурице и његов посљедњи такмичарски фестивалски филм, рекао је данас овај награђивани српски режисер у Венецији.
Кустурица се вратио на најстарији свјетски филмски фестивал остварењем „На млијечном путу“, у којем приказује живот мљекара на првој линији неодређеног ратног сукоба, чији се живот потпуно мијења са доласком мистериозне Италијанке.
Овај филм је један од 20 у конкуренцији за Златног лава, који ће бити додијељен сутра.
„Желим да изађем из овог спортског филмског живота у којем је важно да ли побјеђујете или не“, рекао је Кустурица за Ројтерс, и додао, да је за њега ово искуство превише стресно.
Он је рекао да то „не значи да неће више снимати филмове“, него да они неће бити такмичарски.
Кустурица је освојио Златног лава на Венецијанском фестивалу 1981. године својим првим филмом „Сјећаш ли се Доли Бел?“ када је имао само 27 година.
Касније је добио Златну палму у Кану два пута, Сребрног медвједа на фестивалу у Берлину и номинацију Америчке филмске академије за најбољи филм са страног говорног подручја.
Овај вишестрани умјетник каже да сада жели да се посвети узгајању органског воћа и прављењу сока на свом имању, а да ће филм снимити „када осјети да то треба да уради“.
Поред режисерског посла, Кустурица је написао и сценарио за филм „На млијечном путу“.
„Зовем га својим политичким тестаментом зато што сам помијешао два главна генератора људског живота: љубав и рат“, рекао је Кустурица и додао да је тужан када види да се људи и даље масовно убијају, 20 година послије сукоба на Балкану, који је он проживио.
„Рат постаје скоро метафизички“, рекао је режисер.
Белучијева, која је учила српски језик за ову улогу, рекла је да ју је привукао приказ љубави између двоје одраслих.
„Они немају шта да изгубе, више нису млади, а још вјерују у љубав и да нека магија може да постоји“, рекла је ова глумица.
Она је додала да треба вјеровати да су љубав и сексуалност питање енергије, а не година.

Архива