Српска референдумом о Дану Републике Српска никога не вријеђа нити изазива

18.09.2016 Актуелно

„У одлуци суда пише да нисмо никога питали када смо ‘уводили’ 9. јануар, па ево прилике да их питамо. Бошњаци могу да не изађу на референдум, или изаћи и гласати против – и то је став“, рекао је Додик.

Он је за ХРТ навео да Влада Републике Српске већ усвојила први приједлог измјена да се обавезност обиљежавања Дана Републике не односи на оне које то вријеђа и који се не могу с њим идентификовати.

На питање да ли је спреман за ревизију Дејтонског споразума и да ли би се у вези са тим могао договорити с Хрватима и Бошњацима, предсједник Српске је рекао да је тај споразум „драматично промијењен и остало је да се ријеши неколико статусних питања – због чега се Хрвати и буне“.

„Од артикулације циљева Хрвата, зависиће и наш однос. Нисам против да Хрвати имају своју политичко-територијалну јединицу у БиХ, али она не може задирати у територију Републике Српске. Ми нисмо за то да изађемо из БиХ уколико се она врати на дејтонске принципе. У зависности од тога колико то буде доносило добро или лоше Републици Српској, донијећемо рационалну одлуку“, истакао је Додик.

Архива