Термоелектрана „Станари“ значајан пројекат за добојску регију и цијелу Српску

19.09.2016 Актуелно

„То је значајан ресурс и када је ријеч о запослености. Тамо ће стално бити запослено више од 1.000 радника, а тај број смо добили кроз изградњу термоелектране, али и проширењем рудничких капацитета. Њихове плате су много веће него у другим привредним субјектима, па чак и у јавној управи“, изјавила је новинарима Цвијановићева.

Она је истакла да је Термоелектрана „Станари“ велики произвођач електричне енергије.

„Управо зато што је сада термоелектрана на електричној мрежи предвиђа се повећање производње електричне енергије за 28 одсто у односу на претходни период. То аутоматски значи повећан извоз и све друге ствари које такав повећан извоз и производња вуку за собом“, објаснила је Цвијановићева.

Цвијановићева је оцијенила бесмисленим тврдње да ће производња у Термоелектрани „Станари“ да угрози здравље људи и животну околину, уз напомену да је овај објекат изграђен по најмодернијим стандардима.

Према њеним ријечима, инвеститор је о томе водио рачуна и све вријеме је о томе био упозораван од ресорног министарства Републике Српске.

„Зар мислите да је неко одлучио да уложи 550 милионе евра, као што је то тамо одлучио инвеститор, а да при томе угрози било какве стандарде или направи неки проблем због чега касније треба да одговара. Нико нема вишка новца да улаже, а да зна да послије тога треба да плаћа одређене пенале, казне и слично“, нагласила је Цвијановићева.

Она је напоменула да се сви залажу да околину треба штитити и да треба предузимати и примјењивати све еколошке стандарде, али да се не може зауставити развој да би сваком објаснили да је све у реду када је ријеч о испуњавању еколошких стандарда.

Завршетак изградње и пуштање у рад нове Термоелектране „Станари“ свечано ће бити обиљежен сутра, најављено је из компаније „ЕФТ-Рудник“ и Термоелектрана „Станари“.

Архива