Референдум – празник слободе и демократије

15.09.2016 Актуелно

Додик је упитао с којим правом западни амбасадори референдум о Дану Републике проглашавају неуставним и прије засједања Уставног суда БиХ, јер они нису судије, као ни високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Он је констатовао да је, након одлуке Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума о 9. јануару као Дану Републике, одмах кренула хистерична сарајевска кампања, а да су се, уз очекиване бошњачке реакције, укључиле и западне амбасаде и високи представник.

„Референдум су одмах прогласили неуставним, као да сви ти амбасадори сједе у Уставном суду БиХ. Очигледно, у том суду су њихови послушници, који су увијек спремни, прегласавајући српске, а често и хрватске судије, кројити и прекрајати међународни Дејтонски споразум“, навео је Додик у колумни за „Глас Српске“.

Он је запитао зашто Уставни суд БиХ није упутио неуког Бакира Изетбеговића да не може тражити укидање 9. јануара као Дана Републике Српске, а да притом остане 1. март 1992. као дан бошњачке независности БиХ и 28. август 1993. као дан Хрватске Републике Херцег-Босне, који се прослављају, иако то Срби не подржавају.

„Зашто се не разговара јасно и одговорно о хаосу који стварају вјечито незадовољни бошњачки политичари, мржњи која бљује са интернет портала и медија, зашто разговарају са невладиним организацијама и обилазе њихове творевине о ‘геноцидној Српској’ иако се они јавно декларишу као анти-дејтон групе“, упитао је Додик.

Он је навео да Устав одређује БиХ демократском земљом, која ће дјеловати по закону и слободним демократским изборима, и да ако једном ентитету Уставни суд БиХ укине закон који је донијела власт изабрана на демократским изборима, онда тиме крши устав, закон и изборну вољу грађана.

Додик је подсјетио да је 9. јануар – Дан Републике Српске установљен 1992. године, прије грађанског рата у БиХ и прије настанка дејтонске БиХ, која је постала након што су два ентитета, потписујући Анекс четири као Устав БиХ, ујединила територију и власт.

„За протеклих 20 година Дејтонски споразум није имао шансу, јер су интервенцијама међународне заједнице, кроз дјеловање високих представника и Уставног суда БиХ са троје страних судија, евидентна груба кршења и дописивање Устава БиХ. Притом се стално оптужује Република Српска за кршење Дејтона иако га никако није могла кршити“, истакао је Додик.

Он је нагласио да се Република Српска само противи ономе у што се изродило 20 година страног протектората, без легалитета, легитимитета, а поготово икакве одговорности тих кршитеља међународног уговора и људских права.

Предсједник Српске је напоменуо да у САД референдум не постоји у федералном законодавству, али има широку примјену у законодавствима држава чланица и да
расписивање референдума у БиХ припада ентитетима, јер није изричито дато у надлежност БиХ.

Он тврди да је Изетбеговић у походу против Републике Српске, институције БиХ претворио у инструменте бошњачке унитаристичке политике и да им је одузео било какву вјеродостојност.

„Пријетећи је упозорио Централну изборну комисију БиХ да не смије дати бирачке спискове за референдум, јер ће кривично одговарати. Умислио је Бакир да ће Република Српска одустати од референдума“, наводи Додик.

Он је подсјетио да је Алија Изетбеговић, говорећи о Уставном суду БиХ, рекао да се „одлука доноси већином гласова и практично зависи од судија странаца. У најгорем случају, одлука ће добити пет од укупно девет гласова – три странца и два Бошњака“, те констатује да Алија Изетбеговић „само што није рекао да су поред бошњачких судија и странци на бошњачком списку“.

„Захваљујући такозваном Савезу за промјене, Бакир је наставио гдје је стао Алија. СДС, ПДП и Драган Чавић, својим ћутањем, аминовали су да и територија Републике Српске у Хан Пијеску буде уписана као власништво БиХ, што крњи 49 одсто онога што је Српској припало Дејтонским споразумом. Такви и служе Бакиру да укида постепено Републику Српску, све док јој не укине и име да би остала празна љуштура на немилост сарајевској власти“, упозорава Додик.

Он је поручио да ће сви они који годинама подржавају кршење Дејтонског споразума на штету Републике Српске добити одговор на референдуму.

„Наша снага је у досљедној примјени Дејтонског споразума, онако како је написан. Зато је референдум 25. септембра празник слободе и демократије“, закључио је Додик.

Архива