Референдумом отклонити неправду због оспоравања Дана Републике

05.09.2016 Актуелно

„Цркву јако боли и вријеђа начин на који је Уставни суд БиХ покрио злу намјеру неког човјека коме смета Дан Републике Српске и њена слава Свети архиђакон Стефан. То се никада у свијету није десило да се једна судска инстанца, највиша у БиХ, умијеша у једну такву религијску причу и да оспорава право једног народа“, рекао је владика Хризостом новинарима након састанка са предсједником Републике у Владичанском двору у Бијељини.

Он је упозорио да би Бакир Изетбеговић након оспоравања крсне славе сигурно ишао на оспоравање имена и самог постојања Републике Српске, па и српског народа.

„Ми не бранимо никоме да слави своје славе и обичаје, али нека и српски народ слави своју крсну славу и своје крсно име, као што смо кроз вијекове чинили у још тежим временима“, истакао је владика Хризостом.

Он је рекао да се треба политички и мудро борити да би се оспорила неправда коју су свјетски политичари и, посебно, политичари у Сарајеву учинили против српског народа.

„Ми смо као Црква осјетили тај бол и ту неравду коју је Уставни суд нанио српском народу и поздрављамо борбу предсједника Додика, Владе и Народне скупштине Републике Српске да се, управо кроз референдум, тај бол ублажи код српског народа“, нагласио је владика Хризостом.

Предсједник Додик рекао је новинарима да је са владиком разговарао о важним државним темама и упознао га о актуелној ситуацији, па и о референдуму као универзалној причи.

„Дан Републике, 9. јануар, занима све људе и институције, па и СПЦ. Упознао сам владику о томе да Република Српска не чини ништа што није наша борба за наше право“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска се опредијелила за политичку борбу, а референдум је систем провођења одлуке Уставног суда који је тражио да се прилагоди закон.

„Ми смо одлучили да тај први корак у прилагођавању буде референдум, а други су дигли галаму јер вјероватно осјећају потребу да још једном Србима нешто спријече“, оцијенио је Додик.

Предсједник Српске је поручио да се то неће десити и додао да је стање у Српској стабилно и безбиједно.

„Дан Републике је 9. јануар и ми ћемо у каснијим активностим и доношењу новог закона о празницима рећи да то није само Дан Републике, него да је то и дан државности Републике Српске, јер је Република Српска држава“, закључио је предсједник Српске Милорад Додик.

Архива