Референдум – демократска афирмација права народа

08.09.2016 Актуелно

Додик је истакао да све што ради – чини искључиво у интересу Републике Српске, да Српска не крши Дејтонски споразум, него је то чинио високи представник, а да референдум ни на који начин не доводи у питање мир у региону.

„Република Српска нема ниједан разлог, нити план да било шта рјешава насиљем, дестабилизацијом, ратом. Ако Бакир Изетбеговић има неки други план, бранићемо се“, нагласио је Додик за београдски недјељник „НИН“.

Он сматра да ће инструментализовани Уставни суд БиХ донијети привремену мјеру и забранити референдум о Дану Републике, али да ће референдум и у том случају бити одржан 25. септембра.

Предсједник Српске је истакао да он не убире политичке поене, него само брани одлуку Народне скупштине Републике Српске и консензус странака опозиције и власти постигнут у Српској када је ријеч о референдуму.

Додик је додао да „не би могао стати“ иза било каквог повлачења референдума, јер је одлука о њему донесена с увјерењем да је то посљедњи моменат одбране од непринципијелног понашања Уставног суда БиХ, у којем одлучују три странца и два Бошњака.

„Укинули су нам грб и химну, сада су укинули Дан Републике, односно тражили да се `преиспита`. Сљедеће је, вјероватно, да се укине назив Република Српска. Тај слијед мора да се прекине. У томе је цијела прича“, поручио је Додик.

Предсједник Српске је упозорио да је крајње вријеме да стране потписнице Анекса 10 Дејтонског споразума, међу којима су Србија и Хрватска, на дневни ред ставе понашање високог представника и затраже извјештај о његовом раду, и да се око тога одреде.

Он је напоменуо да већ десет година прича да Савјет за спровођење мира /ПИК/, као неформална власт у БиХ која не постоји у Дејтонском споразуму, служи као политичко покриће насиљу високог представника, те да међународни фактор жели да намеће законе, смјењује функционере…

„Сада они као бране Дејтонски споразум! Шта они бране? Узели су фискални суверенитет Републици Српској, војску, формирали вануставно вандејтонске Суд и Тужилаштво БиХ. Ништа од тога не пише у Дејтону. Постоји тренутак у којем заиста то више не можете да трпите“, истакао је Додик.

Што се тиче односе Србије према референдуму Српској, Додик је напоменуо да је Србија оставила Српској право да се у оквиру Дејтонског споразума договара и поштовала сваки договор који Српска постигне.

„Ако неко призива Србију да нам запријети, нешто није добро разумио. Србија се, од /Војислава/ Коштунице преко /Бориса/ Тадића до /Александра/ Вучића и /Томислава/ Николића, никада према нама није понашала заповједнички“, нагласио је Додик.

Коментаришући незадовољство премијера Србије Александра Вучића што је изашао са ставом о референдуму прије састанка са руководством Србије, Додик каже да је то била грешка и да није било фер, али да су му медији с којима је разговарао обећали да ће интервју емитовати накнадно, што нису испунили.

На питање да ли му је Вучић нешто рекао о наводним притицима Сарајева и међународне заједнице да га ухапси, Додик је напоменуо да га „већ десет година хапсе“, а да он живи на мјесту гдје је живио и раније.

„Не бјежим ни од чега, узео сам кредит, купио кућу, враћам кредит Павловић банци, све је јасно“, рекао је Додик.

Напомињући да је и судски вјештак из Тузле утврдио да не постоји елементи кривичне одговорности, Додик је рекао да сада хоће да смијене тужиоца Бошњака који неће да подигне оптужницу, да би дошли до тужиоца који хоће, али да се не боји никакве истраге и да је спреман да свим органима у Србији и Српској да било какву изјаву која се буде тражила.

Архива