Референдум ће бити и ако Уставни суда БиХ поново донесе срамну одлуку

15.09.2016 Актуелно

„Тај интерес ћемо бранити одлучно. Никада се нисам руководио тиме какви су приговори или која сила стоји испред мене да би ме спријечила да одбраним највредније што се зове Република Српска. Увијек сам био на страни одбране Републике Српске“, рекао је Додик новинарима у Београду.

Додик је истакао да српски народ покушавају спријечити да одлучи о питањима на која има право да одлучује и која су од интереса за српски народ у Републици Српској.

Он је нагласио да постоје они који износе „добре намјере“ и говоре шта је интерес српског народа у Српској, али да Срби у Српској знају шта је њихов интерес.

„Чак и ако поново дође до срамне Уставног суда, који је напрасно сазван, само зато што му је предсједник Бошњак, који је током рата, када је Алија Изетбеговић замрзнуо статус, био предсједник ратног СДА. И сада очекујете да ми вјерујемо у поштење, правичност, правду и стручност таквих људи. Наравно да не вјерујемо. Мораће ту лекцију да науче и неки други у БиХ“, рекао је Додик.

Он је рекао да су сви, када је ријеч о референдуму, урадили што су могли и да међународна заједница показује у континуитету да је у функцији бошњачких интереса, па тако и овај пут.

„Када све разгрнете и када сам покушао да сазнам зашто је проблем, онда видите да је у суштини проблема – право на референдум. Да је био референдум о временским непогодама или поплави, опет би био оспораван“, рекао је Додик.

Он је навео да се српском народу не дозвољава да афирмише једно право, које припада и другим народима, а то је да изађе на референдум и најдемократскије одлучи о неким питањима која су за њега важна.

Наводећи да је референдум реакција Републике Српске, а не волунтаризам, Додик је истакао да не може неко из свијета да очекује да Бакир Изетбеговић укине Србима Дан Републике, и да то Срби мирно прихвате.

„То је понижавање свега и интелекта овог народа, да један Бакир Изетбеговић као освједочени противник Републике Српске, који је у својим говорима говорио да Српска треба да нестане и приписивао разне етикете као `геноцидна`, да он има добре намјере“, рекао је Додик.

Подсјећајући на позиве западних амбасадора о поштовању ставова, Додик је поручио да прво треба да се поштује Република Српска, а онда није проблем поштовати и друге ставове.

Додик је подсјетио да су високи представници, као представници међународне заједнице, који је требало да штите Дејтонски споразум, масовно га кршили и рушили међународно право и да су се показали као прави криминалци, док је Русија штитила међународно право и никада није оспорила БиХ, али ни статус Републике Српске.

Додик је рекао да је апсурдно да се осуђују они који бране Дејтонски споразум, а они који га масовно крше да се славе, да се славе и њихове наводне визије и дух.

„А, ми који тражимо да се поштује слово уговора међународног карактера, доведени смо у позицију да смо лоши момци или лош момак. Зато поштујемо Русију што је остала дољедна поштовању међународног права. Волио бих да то видим и код неких других, али не видим“, рекао је Додик, наводећи да је Запад уједињен у тумачењима „духова“ Дејтонског споразума.

Додик је поновио да БиХ може да преживи само ако се врати на позиције поштовања слова Дејтонског споразума, али да је то данас тешко очекивати у времену које долази.

„Ако се БиХ не врати на ту позицију, онда нема никакву подршку, што се тиче нас“, рекао је Додик.

Архива