Референдум као обавезан начин изражавања воље грађана

29.09.2016 Актуелно

Потпредсједник СНСД-а Марко Видаковић истакао је да резултати референдума о Дану Републике дају додатну снагу СНСД-овој политичкој борби за одбрану интереса Српске, те да ће посланици, министри и делегати из СНСД-а сачинити анализу свих важних питања и приједлоге за спровођење референдума у Српској.

„Позивамо Народну скупштину Српске да у што скоријем року на посебној сједници разматра информацију о спроведеном референдуму. Према анализи излазности, на референдуму се изјаснило 74,5 одсто Срба, што показује апсолутну оправданост његовог организовања и да се мора узети као смјерница у политичком дјеловању свих странака из Српске“, рекао је Видаковић новинарима након сједнице Главног одбора СНСД-а.

Он је нагласио да је Главни одбор СНСД-а задовољан што је 25. септембра успјешно спроведен референдум о Дану Републике.

„Република Српска је спровођењем референдума показала демократски и институционални капацитет и легитимисала право на организацију оваквог начина непосредног изражавања воље грађана о свим питањима важним за Републику“, додао је Видаковић.

Он је навео да је СНСД забринут због информација да су постојале инструкције о неизласку грађана на референдум, чиме је нарушено политичко јединство странака из Републике Српске.

„Захвални смо свима који су учествовали у организацији референдума, свим грађанима, Републичкој комисији за спровођење референдума, општинским и градским комсијама. На основу резултата референдума и поштујући вољу народа СНСД је одлучан да буде настављено обиљежавање 9. јануара као Дана Републике“, каже Видаковић.

Он је навео да Главни одбор СНСД-а даје пуну подршку и иницијативи за оцјену уставности 1. марта као „дана независности БиХ“.

„Овај и сви остали датуми који се обиљежавају у заједничким институцијама БиХ, а које није признала Српска и њени грађани, доказ су да заједничке институције по моделу правосуђа БиХ имају претпоставку да буду у служби једног народа и странке у БиХ, што је недопустиво“, закључио је Видаковић.

Прије сједнице Главног одбора, одржана је сједница Предсједништва СНСД-а.

Архива