Први корак у прилагођавању закона је референдум

09.09.2016 Актуелно

Он је истакао да нигдје у одлуци Уставног суда БиХ не пише да је укинут 9. јануар, него да се тражи да се то прилагоди.

„Прилагођавање је везано за жалбу Бошњака, како је то у суштини /Уставни/ суд и рекао, и њиховом неприхватању да обиљежавају тај празник. То је нешто што смо разумјели и не видимо разлога зашто је неко скочио на ту причу око референдума“, навео је Додик синоћ за телевизију „Ал џазира“.

Он је рекао да је саопштио амбасадорима западних земаља и Делегацији ЕУ у БиХ да нема одустајања од референдума и да им је појаснио да Уставни суд БиХ својом одлуком није укинуо Дан Републике.

Додик је истакао да циљ референдума јесте да грађани изнесу своје мишљење, како би власти могле провести одлуку Уставног суда БиХ.

Предсједник Српске је појаснио да референдум није о статусу или отцјепљењу Српске, већ да је то референдум који треба изразити вољу народа да ли је за то да се 9. јануар слави као Дан Републике.

„Ми ћемо на тај референдум изаћи, и то је оно што сам рекао амбасадорима и њихова дискусија је била усмјерена ка томе да се виде неке могућности евентуалног одустајања и на који начин водити неки дијалог“, рекао је Додик.

На питање да појасни процедуру измјене Закона о празницима Републике Српске, Додик је рекао да је наведено у процесу провођења одлуке Уставног суда БиХ да ће се приступити измјенама Закона о празницима Републике Српске, односно у дијелу који се односи на члан који регулише обавезност обиљежавања Дана Републике.

Он је нагласио да у Српској постоји сагласност о томе да уколико Бошњаци не желе славити 9. јануар као дан Републике, то и не морају, „као што ни ми никада не прослављамо 1. март /`дан независности`/“, те да власти Републике Српске то не виде као проблем.

„У том погледу ће се у некој фази приступити процедури измјене Закона у том дијелу, а оно што је јасно да 9. јануар као Дан Републике Српске неће бити мијењан“, поручио је Додик.

Предсједник Српске је рекао да је референдум потребан како би се анкетирала воља народа, јер, како каже, често странци покушавају наметнути причу како се ради о одлукама неодговорних политичких елита и да власти не раде у интересу народа.

„Сада је прилика да се види воља народа и ми ћемо поштовати сваку одлуку народа, без обзира да ли се радило о томе да се слави 9. јануар као Дан Републике или не“, навео је Додик.

Додик је навео да нема великих очекивања од сједнице Уставног суда БиХ 17. септембра на којој ће расправљати о захтјеву Народне скупштине Републике Српске о томе да се преиспита одлука Уставног суда о 9. јануару.

„/Уставни/ суд је показао да је политичко мјесто и да се на њега врше политички утицаји и да три странца у њему представљају вољу међународне заједнице која се креира у Сарајеву. А два Бошњака у /Уставном/ суду представљају вољу /предсједавајућег Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића, тако да очекујем да ће наставити са трендом доношења политичких одлука на штету Српске. Ништа друго не очекујем“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је додао да ће данас у Београду премијера Србије Александра Вучића упознати са одвијањем активности припреме референдума и подсјетио да је од раније познат став власти Србије те да нема потребе заузимати нове ставове.

Архива