Опредјељење Владе Српске – јачање материјалног положаја и статуса пензионера

19.09.2016 Актуелно

Она је изразила задовољство оним што је Влада, на чијем је челу, урадила кад је ријеч о пензионерској популацији.

Цвијановићева је навела да постоје двије кључне ствари када је ријеч о овој популација, од којих је прва да је исплата пензија пребачена на буџет, односно да се пензије исплаћују преко трезора.

„Исплата пензија сада траје између пет и седам дана, што је било незамисливо прије само годину дана, јер су исплате раније трајале седмицама“, рекла је премијер Српске новинарима.

Као другу кључну ствар, Цвијановићева је навела да је Влада у претходном периоду од двије и по године, односно непуне три године, повећала пензије за 11,5 одсто и кроз редовно и кроз ванредно усклађивање које је омогућено промјеном закона.

„Наше опредјељење је даље јачање материјалног положаја и статуса пензионера. Вршиће се редовно усклађивање и сваки пут када се стекну услови свакако ће се ићи и на ванредно усклађивање пензија“, најавила је Цвијановићава.

Она је поновила да ће до повећања пензија долазити, а да динамика зависи од неких других фактора.

„Ми смо у тијесној комуникацији са Удружењем пензионера и самим пензионерима и знамо какве су њихове потребе, као и да би им то много значило“, додала је премијер Српске.

Цвијановићева је оцијенила и да ће доношење правилника о лијековима побољшати положај пензионера.

„Пензионерска популација је на удару, с обзиром на године и болести и они ће бити велики корисници снижења лијекова. Правилник морамо коначно добити, а на то нам је указала и Свјетска банка и данас Европска комисија на састанку у Сарајеву о спровођењу Реформске агенде“, рекла је она.

Према њеним ријечима, од Савјета министара стриктно се тражи доношење правилника о лијековима који ће довести до значајних смањења цијена лијекова.

„Сада лијекове плаћамо знатно више него што је то случај са земљама у окружењу. То ће бити трећа ствар која ће допринијети материјалном положају пензионера“, нагласила је Цвијановићева.

Архива