Опредјељеност Владе Српске – равномјеран развој цијеле Српске

21.09.2016 Актуелно

Цвијановићева је нагласила да је политика Владе Српске да равномјерно улаже у све локалне заједнице, а то потврђују и улагања која је реализовала у свим општинама Републике, било да је ријеч о средствима из Развојног програма или различитим видовима директне подршке министарстава и Владе Републике Српске.

„Нема општине у Српској у којој нисмо реализовали неке значајне пројекте, било да је ријеч о санацији школа, путева, интервенцији када је ријеч о пољопривредним пројектима… Влада Републике Српске зна да управља процесима и зна шта ради, а Херцеговина је мјесто које смо увијек снажно и на различите начине подржавали претходних година“, рекла је премијер Српске.

Она је додала да ниједна општина која је Влади Српске упућивала своје захтјеве није остала ускраћена.

„Не постоји ниједна мјера Владе Српске која се проводила за било коју категорију становништва из које је Херцеговина била изузета. То потврђује и податак да је од 2006. године до данас, по различитим основама у Требиње уложено око 97 милиона КМ“, истакла је Цвијановићева.

Она је прецизирала да је из средстава економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске за пројекте који се реализују на подручју Требиња до сада уложено 10,8 милиона КМ, док је путем кредитних линија Инвестиционо-развојне банке Републике Српске пласирано још око 32,4 милиона КМ.

Цвијановићева је навела и да Влада у овој општини континуирано улаже у област здравства, те је по том основу, у болницу и Дом здравља у Требињу уложено око 5,7 милиона КМ.

„Значајна средства уложена су и у област пољопривреде. Од 2007. године до данас Влада Српске је кроз разне пројекте, међу којима су и подстицајна средства за развој пољопривреде и села, заштита од поплава, водоснабдијевање и друго, у Требиње уложила око 10 милиона КМ“, рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида на подручју Требиња, Влада Српске је уложила 3,5 милиона КМ.

Захваљујући тим средствима, каже она, стамбено је збринуто 177 породица, од чега изградњом станова 101 породица, а неповратна новчана средства добило је 76 породица.

Цвијановићева је додала да није изостала ни буџетска подршка за подстицај извозно оријетисаним предузећима из Требиња, наводећи да је за те намјене, као и за подршку привредницима за увођење ИСО стандарда и унапређење квалитета производње, те суфинасирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће, Влада издвојила око четири милиона КМ.

Говорећи о запошљавању, премијер Српске каже да је за социјално збрињавање радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, утрошено око 1,2 милиона КМ, а збринуто је 312 радника из два предузећа.

„У пројекте запошљавања, за период 2007-2016, утрошено је око три милиона КМ, а запослено је 700 лица. Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида у периоду 2006-2016. запослена су 32 лица са инвалидитетом, што је финансирано са 75 хиљада КМ“, истакла је Цвијановићева у изјави Срни.

Она је додала да је од 2006. до данас у изградњу, реконструкцију и санацију школских објеката на подручју ове локалне заједнице из средства развојног програма и из буџета Републике издвојено око 2,2 милиона КМ, док је кроз пројекте увођења информационих система у институције основног и средњег образовања, као и за набавку рачунара издвојено више од пола милиона КМ.

„Из средстава по пројекту ‘Водовод и канализација Републике Српске’, који се реализује из донаторских и кредних средстава Европске-инвестиционе банке, за град Требиња одобрено је око 11 милиона КМ“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, из средстава Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске за пројекат изградње обилазнице око града одобрено је седам милиона КМ, док је за реализацију програма реконструкције, рехабилитације и изградње магистралних, регионалних и локалних путних праваца на подручју Требиња издвојено око пет милиона КМ.

Архива