Pеферендумoм одбранити надлежности Српске

22.09.2016 Актуелно

Радмановић је истакао да постоји више разлога зашто је требало расписати референдум, међу којима и тај да су сви у Сарајеву и добар дио међународне заједнице оспоравали да ентитет има право на референдум.

„Сад већ није тако. Сад и Бакир Изетбеговић каже да имају и они право на референдум, а и Уставни суд БиХ је рекао да је референдум у складу са ентитетским законом. Већи дио представника међународне заједнице каже да има права на референдум“, рекао је Радмановић за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је подсјетио да је одлуку о референдуму донијела Народна скупштина, а не /предсједник Републике Српске/ Милорад Додик и да су за ту одлуку гласали и представници власти и опозиције, осим посланика странака окупљених око СДА.

Радмановић је навео да је референдум расписан онда када је процијењено да Уставни суд БиХ није ни требало да доноси одлуку о Дану Републике, што су сви релевантни правници у Српској рекли.

Говорећи о томе да Република Српска крши одлуке Уставног суда БиХ, Радмановић је рекао да би се, када је ријеч о забрани спровођења референдума, у том сегменту могло рећи да се не поштује судска одлука.

Радмановић је за референдумску кампању навео да се у њој „један број опозиције умирио“.

„Кад смо их на то подсјетили, јавили су се и рекли да обавезно треба изаћи на референдум, а онда су се посљедњих дана, када је стигла одлука умирили. Зашто, не знам“, додао је Радмановић.

О страховима да је референдум о Дану Републике увод у референдум о отцјепљењу, Радмановић је навео да је СНСД на једном сабору донио декларацију према којој је такав референдум могуће организовати само у условима ако се настави рушење Дејтонског споразума и отимање надлежности Српске.

„Овај референдум је само предигра томе, да кажемо – немојте нам отимати надлежности. Ми ћемо живјети у БиХ, ако је она Дејтонска, ако нас нећете прегласавати и ако ћемо се договарати“, навео је Радмановић.

Он је указао на постојање једног броја странаца који се плаше „међуреферендума“. „То је референдум о НАТО-у, који ће бити расписан када дође вријеме за прикључење /БиХ/ том савезу“, објаснио је Радмановић.

Архива