Нема одгађања референдума

08.09.2016 Актуелно

„На питање амбасадора под којим условима Република Српска може да одгоди референдум, рекли смо да одгађања нема“, истакао је Додик.

Додик је нагласио да се референдум не може одгађати, јер је он у функцији провођења одлуке Уставног суда БиХ.

„Уставни суд није укинуо 9. јануар, као што нам желе наметнути, него је одредио да се у складу са правима конститутивних народа тај члан Закона прилагоди“, рекао је Додик.

Након састанка одржаног у Бањалуци, Додик је изјавио новинарима да Српска не одустаје од референдума и још једном позвао грађане да 25. септембра изађу и потврде да ће 9. јануар остати Дан Републике.

„Сматрамо да народ треба да питамо да ли је 9. јануар Дан Републике, што је и основно питање референдума“, истакао је предсједник Српске.

Када је ријеч о томе да ли ће Бошњаци бити обавезни да поштују Дан Републике, Додик је рекао да ће им то кроз провођење одлуке Уставног суда бити стављено на располагање.

Он је истакао да Бошњаке нико неће присиљавати да обиљежавају 9. јануар, али исто тако Републици Српској нико не може да забрани да слави тај дан.

„Све техничке припреме за одржавање референдума су обављене, те ће он бити одржан 25. септембра и у том погледу нема одустајања од одлуке“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, састанак са амбасадорима и представницима амбасада у БиХ је био коректан и није било пријетњи нити уцјењивања.

Коментаришући изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће Уставни суд БиХ забранити референдум, Додик је поновио да је тај суд политичка институција, јер је под утицајем Бошњака и странаца који су доносили кључне одлуке.

„Овакав утицај се нама покушава наметнути као обавезујући. Нема напретка без структурисања Уставног суда БиХ и усвајања новог закона о овој институцији која функционише према правилима који су наметнули странци и неки други људи“, поручио је Додик и поновио да је неопходно да странци напусте Устави суд БиХ.

Он је подсјетио да је и Суд БиХ формиран ван Устава и да су у њему радили странци.

„Вријеме је да се стране судије повуку, јер је њихово понашање изван правне логике и Устава. Они су масовно кршили Устав БиХ, јер су низ одлука покушали да покрију апстрактним теоретским разматрањима“, каже Додик, подсјетивши да Уставом БиХ нису предвиђени ни Суд ни Тужилаштво БиХ.

Према његовом мишљењу, мјере које је раније предузимао високи представник у БиХ покушавају се провести посредством Уставног суда БиХ уз причу о обавезности.

„Изетбеговић несумњиво има утицај на све ово. Предсједник Уставног суда БиХ Мирсад Ћеман је у рату био предсједник СДА када је Алија Изетбеговић замрзнуо функцију, док је судија овог суда Сеада Паравлић била потпредсједник ове странка, па је видљива политичка конотација свих одлука“, констатовао је Додик.

Он је навео да нико не би треба да очекује да ће Српска и Срби проводити ратне циљеве СДА, Ћемана и Паравлићеве, подржане од три стране судије.

Архива