Изложба о војводи Петру Бојовићу ускоро и у Српској

15.09.2016 Актуелно

Након што је присуствовао отварању изложбе посвећене српском јунаку из Првог свјетског рата војводи Петру Бојовићу, коју је у згради предсједника Србије отворио предсједник Томислав Николић, Додик је изјавио новинарима да је од великог заначај да ова изложба буде представљена и јавности у Српској, јер она сигурно има и едукативни значај, а не само изложбени.

Предсједник Српске је навео да је присуствовао отварању изложбе зато што су многи људи са простора тадашње БиХ, а садашње Републике Српске, масовно добровољно били припадници Српске војске.

„Многи носе ордења из тих ратова. То говори о јединству народа које није спријечила ни тадашња политичка организација коју су наметнуле велике силе тог времена“, нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је српски народ кроз учешће Срба у Српској војсци у Великом рату, и прије у Балканским ратовима, показао своју јединственост која траје.

Додик је додао да ни тада, као ни данас, ту јединственост и припадање једном народу не може да разбије никаква политичка организација или туторство великих сила, које покушавају да дезорганизују и не дају право српском народу које имају сви други народи.

„Изражавам посебну част и захвалност предсједнику Србије под чијим покровитељством је организована ова заиста дивна изложба, која није само у визуелном смислу феноменална, него је то приказ једног историјског кретања, које можемо да видимо кроз ратове које је Србија водила како би се ослободила од Отоманске империје и касније у Великом рату“, истакао је Додик.

Он је додао да признања које су војводи Бојовићу давале стране државе, чак и оне против којих је српска војска ратовала, говори о томе колики је био значај Србије у војничком и сваком другом смислу на овим просторима.

Архива