Изградити српске православне гимназије у свим градовима Српске

05.09.2016 Актуелно

Додик је истакао да је улога Српске православне цркве /СПЦ/ да изгради објекте, мобилише људе, одабере кадар, након чега ће Република Српска преузети њихово финансирање.

„Мислим да је то нови искорак у односима државе и цркве“, рекао је Додик новинарима након састанка у Владичанском двору у Бијељини.

Он каже да је веома задовољан чињеницом да је у постојећим условима владика Хризостом са свештенством упоран у изградњи српске православне гимназије у Бијељини и додао да је намјера да у свим градовима Републике Српске буду отворене овакве гимназије.

Додик је истакао да у Српској већ постоје католичке гимназије, медресе и други слични објекти.

Предсједник Републике Српске рекао је да је данашњи састанак доказ континуитета добрих односа Српске и СПЦ, који су годинама искрени и до краја повезани са уважавањем и жељом да се СПЦ у свом постојању и дјеловању манифестује као најзначајнији дио српског идентитета.

Додик је истакао да у СПЦ баштине све оно што јесте српско национално биће и историја – од језика, писма, до вјере, крсне славе и свега онога што јесте начин живота на овим просторима.

„То није уперено ни против кога друге вјере или другачијег начина мишљења. Ми само поштујемо велику мисионарску улогу коју Црква има у просвећивању и окупљању овог народа, у стабилизацији и објашњавању тешких животних околности у којима се српски народ налазио кроз историју“, рекао је Додик.

Он је истакао да је за српски народ у историјским дешавањима незаобилазна била улога СПЦ, њена благост, ријеч која је увијек задржала или дала вјеру да се опстане и остане.

„То је оно што ми видимо и цијенимо. Ја као Србин, вјерник и предсједник Републике Српске желим да захвалим свим генерацијама СПЦ, која је у готово немогућим условима, и комунистичког режима, сачувала оно што јесте да би данас СПЦ могла да буде мјера друштвене и јавне свијести нашег националног дигнитета“, рекао је Додик.

Он је рекао да је у протеклим годинама и деценијама изграђено много цркава захваљујући заједничком раду људи у Цркви, владике Хризостома, свештенства, вјерујућег народа, уз помоћ локалних заједница и републичких власти.

„Ове цркве су обиљежје нашег идентитета и постојања на овим просторима. Мислим да сада морамо правити нови квалитет и да наша сарадња мора да буде усмјерена искључиво на оно што јесте образовна и хумана димензија цркве – да се усмјеримо на изградњу објеката за школе, као што је будућа српска православна гимназија у Бијељини и другим градовима“, рекао је Додик.

Он је истакао да је исто тако потребно тамо гдје постоје услови урадити дјечије вртиће у оквиру цркава, какав већ постоји у Козарској Дубици.

„Република Српска је стабилна. Она је ушла у период нових односа и борбе за свој идентитет и ту не треба да буде поремећаја безбједносне или било које друге ситуације“, рекао је Додик.

Он је истакао да Српска покушава да ово тешко вријеме на глобалном плану прође са што мање штете и да се припреми или већ отпочне свој нови развојни циклус.

„То је оно што је кључно. Ко то хоће да схвати, нека схвати, а ко неће, неће“, рекао је Додик и додао да Српска у посљедње двије-три године није доживјела пад.

Он је појаснио да раст економије Српске није био импозантан, али је позитиван, што јесте успјех.

Епископ зворничко-тузлански Хризостом рекао је да се Додик годинама „бори као лав“ са свима онима који надиру и нападају на Републику Српску и српски народ.

„Можда се нико у историји није тако борио у тешким временима притисака као што је Додик чинио и чини за опстанак Републике Српске, њеног имена, достојанства, али и српског народа“, рекао је владика Хризостом.

Осим о изградњи српске православне гимназије у Бијељини, саговорници су разговарали и о другим пројектима.

Архива