Измјена закона о празницима, не значи да нема потребе за референдумом

22.09.2016 Актуелно

Цвијановићева је нагласила да референдум није уперен ни против кога, никога не провоцира, нити има намјеру да пређе „црвене линије“, већ је искључиво ријеч о изјашњавању грађана путем моћног инструмента демократије о важној теми, каква је Дан Републике.

„Више пута смо рекли да спровођење референдума треба да служи и спровођењу одлуке Уставног суда БиХ, иако нас сви осуђују да провоцирамо. То није тачно“, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је појаснила да ће бити измијењен Закон о празницима, али у смислу да они који се не идентификују са тим празником, немају обавезу да га празнују.

„Али, никада нисмо рекли да ћемо одустати или избрисати 9. јануар. Тај датум остаје заштићен“, поручила је Цвијановићева и поновила да сви они који не могу да се идентификују са тим празником, неће морати да га прослављају.

Према њеним ријечима, тако је омогућена слобода изјашњавања, а Српска тиме извршава своју обавезу према одлуци Уставног суда БиХ.

Као примјер, она је навела 1. март који се обиљежава у Федерацији БиХ и на нивоу БиХ, али да Република Српска није дио тог празновања, нити представници Српске у институцијама БиХ.

Наводећи да су дезинформације да ће се одустати од 9. јануара, Цвијановићева је истакла да тај датум остаје заштићен, да постоје различите варијанте како се може заштитити као празник, а једна од могућности је преименовање у дан државности.

„Девети јануар ће остати заштићен, а неће постојати обавеза да се било ко идентификује са тим празником уколико га не сматра својим, али знам да већина грађана у Републици Српској тај дан доживљава као Дан Републике“, рекла је Цвијановићева.

Коментаришући изјаву српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића о могућности враћања химне „Боже правде“ и грба Републике Српске кроз доношење закона о свечаној пјесми и симболу српског народа, Цвијановићева је рекла да ће сви приједлози политичких представника бити разматрани и да ће бити направљено најбоље рјешење.

„Имамо шест мјесеци након референдума да размишљамо и доносимо одговарајуће акте“, додала је премијер Српске.

Према њеним ријечима, обавеза је да се након спроведеног референдума Народна скупштина упозна о резултатима референдума, на одређени начин прими к знању ту информацију и верификује то што је чињенично стање.

Цвијановићева је објаснила да измјена закона о празницима и информација о спроведеном референдуму нису у колизији и да ће се оба документа наћи у Народној скупштини Републике Српске.

Она је нагласила да нису тачне приче да ће сви који изађу да гласају бити санкционисани, додајући да такве информације пласирају они који желе да уплаше грађане и на тај начин утичу на малу излазност.

„Закон о референдуму и грађанској иницијативи каже да су референдум и грађанска иницијатива облици непосредног и слободног изјашњавања грађана и да нико не може позвати грађанина на одговорност због изјашњавања на референдуму, односно због учествовања у грађанској иницијативи у складу са овим законом“, истакла је Цвијановићева.

Она је увјерена да ће излазност грађана бити велика, јер грађани осјећају да то треба да ураде и не могу да разумију зашто је након 20 година, нешто што је уставно и дејтонски, постало неуставно или недејтонско.

Коментаришући приче о могућим санкцијама оних који спроводе референдум, предсједник Владе Српске је навела да су посланици, које је изабрао народ, донијели одлуку о спровођењу референдума, да нема изоловане фигуре, те да се сви који се понашају у складу са одлукама Народне скупштине понашају у складу са законом.

„Непотребно се прави галама. Све су то дезинформације или пријетње с циљем да се обесмисли и спријечи референдум. То је позадина свих тих покушаја. Жалосно је што смо доведени у ту ситуацију и многе важне теме остају скрајнуте због оваквих манипулација“, рекла је Цвијановићева.

Коментаришући изјаву потпредсједника НДП-а Здравка Крсмановића да очекује санкције за Српску ако спроведе референдум и реакцију Амбасаде САД, Цвијановићева је рекла да је трагично позивати странце да санкционишу народ који гласа и представнике институција Српске.

„Он је залутао у својој потреби да обезбиједи бошњачку подршку за своју кандидатуру и политички рад и изгубио из вида колико велику глупост је рекао“, сматра Цвијановићева.

Она не вјерује да посланици на Колегијуму Народне скупштине јуче нису знали за које закључке гласају, већ да су само поједини збуњени, те подсјетила да је одлука о референдуму подржана и од опозиционих посланичких клубова.

Цвијановићева је додала да нису тачне приче да референдумом неко жели прикупити политичке поене, јер је референдум власништво свих политичких партија, али прије свега грађана Српске, те да поене могу добити само Република Српска и њени грађани.

Она је оцијенила лицемјерним упозорења странаца да се мора спроводити ова одлука Уставног суда, док је низ других одлука, најмање 91, истог суда које ФБиХ и кантони не спроводе.

Цвијановићева је нагласила да Уставни суд БиХ има лошу репутацију, јер постоји општа перцепција да доноси политичке, а не правне одлуке.

„Имали смо прилику да слушамо странце који су били у том суду и који су јасно написали да су своје одлуке усаглашавали са канцеларијом високог представника. Које то правосуђе усаглашава своје одлуке са неким таквим или неком другом институцијом“, упитала је Цвијановићева.

Она је рекла да Република Српска жели правну државу и ЕУ као саговорника на том путу, али и поручила да правна држава, између осталог, значи да политичар не врши притисак ни на кога у правосуђу, али ни амбасадори, што није случај са појединим амбасадорима у БиХ који често интервенишу и показују интерес за појединачне предмете који се воде пред правосудним органима.

Коментаришући изјаву ратног команданта такозване Армије БиХ Сефера Халиловића да је недопустиво да пола територије БиХ држе нацисти, алудирајући на Србе, Цвијановићева је рекла да то заслужује правну санкцију и да није довољна само политичка осуда.

„Имате међународну заједницу која било шта да урадите у Републици Српској стално пише саопштења, износи ставове, коментарише, а никога нисам чула да је осудио један такав говор пун мржње, пријетње, ратнохушкачки, запаљиви говор који никоме не треба у БиХ“, рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да намјера институција Републике Српске није никакво „звецкање оружјем“, нити нападање било кога, већ искључиво коришћење инструмената демократије.

„Треба осудити говор мржње и интересује ме да ли је неко поступио по службеној дужности од тих силних институција које се хвале да раде свој посао“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је референдум показао у потпуности шта су институције БиХ и какав имају однос према грађанима или институцијама Српске, попут Централне изборне комисије /ЦИК/, која опструише закониту активност каква је референдум.

„Међународни представници су 20 година слали погрешне поруке из БиХ и то раде и сада, бране своје грешке, јер су у БиХ направили многе грешке из којих су проистекле чињенице да данас пуно лошије комуницирамо једни с другима. Једни мисле да увијек могу отрчати у неку амбасаду, пожалити се и добити заштиту и да не морају због тога са нама сједити и разговарати. Да њихова улога није таква, ми бисмо много више развили унутрашњи дијалог и били много боља земља без њихове инволвираности“, истакла је Цвијановићева.

Наводећи да се припреме приводе крају, она је изразила очекивање да ће референдум 25. септембра протећи без безбједносних проблема.

„Позивам све грађане да слободно, у духу слободе, демократије, изађу на референдум и заокруже правилан одговор. Референдум је наше право, али и дужност и обавеза према Републици Српској“, закључила је Цвијановићева.

Архива