Одржавање референдума није политички авантуризам

05.09.2016 Актуелно

Коментаришући то што је о референдуму било ријечи на састанку предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића са европским комесаром за проширење и политику сусједства Јоханесом Ханом и високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини данас у Бриселу,
Цвијановићева је рекла да није политички авантуризам одржавање референдума, већ је то оспоравање било којем народу да слави оно што жели, а посебно је то обрачун политичког Сарајева са Републиком Српском.

Према њеним ријечима, ако се узме у обзир да су ријешена питања механизма координације и адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ и ЕУ, као и да се спроводи Реформска агенда мање-више предвиђеном динамиком, то значи да су се стекли услови за напредак ка кандидатском статусу.

„А, да би се он и добио биће потребно ријешити и питање одлуке у случају `Сејдић и Финци`“, истакла је Цвијановићева за „Глас Српске“.

Цвијановићева је додала да проблем у вези са питањем „Сејдић и Финци“ станује у ФБиХ, а не у Републици Српској, тако да њих треба питати.

„Оно што је битно јесте то да Српска неће дозволити да се тај проблем прелије са Федерацију БиХ на Српску јер су сви наши политички субјекти давно дефинисали рјешења која се односе на Републику Српску када је ријеч о спровођењу те судске одлуке“, нагласила је Цвијановићева.

Архива