Одлука Уставног суда БиХ – дио шире дириговане акције

19.09.2016 Актуелно

„Ријеч је о једној у низу политичких одлука које су донијеле институције које никако не би смјеле бити вођене политиком. Ако при томе имамо на уму да у тој институцији сједе и одлучују стране судије који су требали отићи прије 15 година, то најбоље говори о вјеродостојности саме институције и ових одлука“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да оваква одлука Уставног суда не доприноси никаквој стабилности, већ да ствара све већи јаз унутар саме БиХ.

Према њеним ријечима, то је политика предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића чији став преносе и неке амбасаде.

„Ваља рећи да је Изетбеговић само једна трећина институција у којој сједи. Није ријеч о одлуци институције Предсједништва БиХ, него о његовој личној политичкој одлуци против Републике Српске“, рекла је Цвијановићева за „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

Истичући да је Изетбеговић лукаво проблематизовао питање Дана Републике знајући какво ће реаговање доћи из Републике Српске, Цвијановићева је поручила да је он одговоран за неред и да у Српској влада увјерење да се Изетбеговић неће на овом зауставити.

Цвијановићева каже да не страхује од кривичног прогона због непровођења одлуке Уставног суда БиХ.

„Можете ли замислити да неко неког хапси због изражавања слободне воље? Истовремено, добијамо врло опасне пријетње о тома да ће неко узети оружје или пријетње међународне заједнице да се мора провести одлука Уставног суда“, рекла је Цвијановићева и упитала зашто се пријетње нису чуле за 95 одлука Уставног суда БиХ које се углавном односе на Федерацију БиХ.

Она је навела да о отцијепљењу причају само старанци, додајући да референдум о Дану Републике нема никакве везе са отцјепљењем, нити са било каквим иницијативама такве врсте.

„Ријеч је о испровоцираној реакцији након потеза Изетбеговића“, поновила је Цвијановићева.

Говорећи о предстојећој посјети предсједника Српске Милорада Додика Москви, Цвијановићева каже да то нема никакве везе са референдумом и да ће сусрет са руским предсједником Владимиром Путином допринијети бољем разумијевању цијеле позиције.

Она је одбацила тврдње да службени Београд врши притисак на власти Српске због референдума, напомињући да су годинама односи Београда постављени тако да нема мијешања у унутрашње односе Републике Српске.

Цвијановићева сматра да би било најлогичније да се, након свих догађања и девијација, ствари ресетују и да се крене из почетка.

„Наш једини циљ је створити унутрашњу стабилност. Без тога нема нама никаквог напретка, ни нормалног живота овдје“, констатовала је Цвијановићева.

Архива