Одлука народа имаће већу правну снагу од Уставног суда БиХ

05.09.2016 Актуелно

Коментаришући изјаву комесара за преговоре о проширењу ЕУ Јоханеса Хана да се одлуке Уставног суда БиХ морају поштовати и да би требало још једном размислити о референдуму, Додик је нагласио да је његов уставни задатак да брани интересе српског народа.

„Народ је најјача прича. Он је јача прича од Уставног суда и тако ће одлука коју ће донијети народ на референдуму о Дану Републике имати већу правну снагу“, рекао је Додик за „Глас Српске“.

Он је појаснио да се референдумом у Српској спроводи одлука Уставног суда БиХ који је рекао да Народна скупштина треба да пронађе начин на који ће реализовати одлуку коју је тај суд донио. „Наш приједлог је да то буде референдумом“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да неће дозволити обесмишљавање Републике Српске.

„Мноштво одлука Уставног суда БиХ годинама се не спроводи и нико
их не спомиње, а ми одлуку Уставног суда спроводимо кроз референдумско питање. Народ ће одговорити на то питање и не видим у чему је проблем и због чега се диже толика галама“, рекао је Додик.

Када је ријеч о наводима високог представника у Бих Валентина Инцка да се /предсједник Српске/ „игра ватром“ ако не намјерава да одустане од референдума, Додик је нагласио да је Инцко одавно у служби сарајевске политике.

„Да има имало поштења и правичнопсти, рекао би да се ватром играју они који су притисцима на Уставни суд довели до референдума“, закључио је Додик.

Архива