Додик озваничио почетак радова на Хидроелектрани „Дабар“

01.09.2016 Актуелно

Додик је истакао да је одлука о изградњи ове ХЕ храбра одлука људи из „Електропривреде Републике Српске“ и „Хидроелектрана на Требишњици“ који су одлучили да крену у овај пројекат који је од великог значаја не само за Херцеговину већ и за цијелу Републику Српску.
„Овај пројекат је споменик генерација које воде енергетски сектор у Српској и поносан сам на овакав менаџмент“, истакао је Додик.
Он је нагласио да је опредјељење Републике Српске, бар док је ова власт на њеном челу, да се „Елекропривреда Републике Српске“ не приватизује.
„То се неће дозволити и опредјељење актуелне власти је да гради обновљиве изворе који ће оставити народу на кориштење и уживање њихових бенефита“, поручио је предсједник Републике Српске.
Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изразио је задовољство чињеницом да се гради један овакав пројекат од којег ће имати користи све општине Источне Херцеговне и цијеле Републике Српске.
Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић истакао је да ће овај пројекат бити финансиран из властитих средстава, а концесија за изградњу ХЕ „Дабар“ додијељена је привредном друштву „Хидроелектрана Дабар“ Требиње које је 100 одсто у власништву ХЕТ-а.
Он је нагласио да ће, захваљујући овом пројекту, све општине Источне Херцеговине у својим буџетима на годишњим нивоу имати нови прилив новцу, а само Невесиње ће на годишњем нивоу имати додатних 1.250.000 КМ, те да ће бити отворена нова радна мјеста.
Свечаном обиљежавању почетка радова на изградњи доводног тунела ХЕ „Дабар“ на локалитету Зови До – Невесиње, осим предсједника Додика и министра Ђокића, присуствовали су представници енергетског сектора, посланици и велики број становника овога краја.
Вриједност укупне инвестиције износи 352 милиона КМ, а концесија за изградњу ове ХЕ додијељена је привредном друштву „Хидроелектрана Дабар“ Требиње које је 100 одсто у власништву ЗП „ХЕ на Требишњици“ Требиње.
За изградњу ХЕ „Дабар“ и експропријацију земљишта до сада је инвестирано 32,8 милиона марака, речено је раније Срни у Влади Српске.

Архива