Додик: Упутићемо апелацију због неуставности Дома народа ФБиХ

24.09.2016 Актуелно

Додик је најавио да ће бити тражено да се пониште сви закони и одлуке које је раније донио Парламент ФБиХ.

„Уставно није одрживо да један конститутивни народ нема своју попуну, а да се истовремено доносе закони. Треба да пониште све законе и ми ћемо то тражити. Ријеч је о суду Бакира Изетбеговића, тако да ја не очекујем да ће уважити неки наш захтјев, већ искључиво њихов“, рекао је Додик новинарима у Фочи.

Предсједник Републике Српске каже да ће Српска прилагодити Закон о празницима и да је први корак прилагођавања референдум.

„Тако ћемо видјети зашто се дигла оволика хистерија око референдума. Очигледно је да су неки покушали да дају овом питању другу димензију, али овдје је ријеч о ставу народа и ни о чему другом“, каже Додик.

Коментаришући пријетње високог представника у БиХ Валентина Инцка да ће због референдума бити уведене санкције Српској, Додик је рекао да је постојање високог представника у БиХ непотребно већ годинама.

„Референдум је питање за локалне политичке снаге, локалне лидере, а не за странце. Оног тренутка кад су се странци умијешали, то је постао проблем. Инструментализација Уставног суда БиХ је видљива у томе да су се троје судија, чији је мандат требало да траје пет година, задржало 20 година. Ако је нешто требало да ради Инцко, онда је требало да регулише овај проблем“, истиче Додик.

Он је упитао како је могуће да Уставни суд БиХ уопште функционише без закона.

„Не постоји закон о Уставном суду, него постоје интерна правила која не могу да буду уставни основ за понашање. Овде све може, па и то да постоји високи представник 20 година, а не би требало да постоји“, рекао је Додик.

На питање новинара да прокоментарише „најновије присне односе премијера Србије Александра Вучића и Бакира Изетбеговића“, Додик је рекао да не зна да су њихови односи присни, али да је неопходна комуникација са свима.

Предсједник Српске рекао је у Фочи да су Дејтонски мировни споразум масовно кршили разни високи представници, што је међународни криминал.

„Највећи криминалци који су постојали на територији БиХ од 1996. године, јесу високи представници који су кршили међународно право, Дејтонски споразум и Устав. Наравно, они су имали политичко покриће и нису никада одговарали за такво нешто“, истакао је Додик.

Он је поручио да не би требало очекивати да Изетбеговић затражи да Срби укину Дан Републике који сматрају светим, а да српски народ пристане на то.

„То је као кад бих ја сада укинуо неки датум Бошњацима. Изетбеговић је затражио да то уради Уставни суд у којем сједи бивши предсједник и потпредсједник СДА, који су мотивисани и инструисани од међународне заједнице“, каже Додик.

Додик је нагласио да су Срби 20 година славили 9. јануар као Дан Републике и да то никоме није сметало.

„Бошњаци славе 1. март, Срби га не славе. То је некако постала навика, све док они нису почели да се овако формално обрачунавају. Како је могуће да Бошњацима смета 9. јануар као Дан Републике, а да неко не мисли да нама смета 1. март, када смо прегласани, као и то што се обиљежава као дан БиХ“, рекао је Додик.

Предсједник Српске нагласио је да подјеле у БиХ чине Бакир Изетбеговић и, у највећем обиму, међународна заједница.

Архива