Додик: У Сарајеву разговарано да Арапи буду конститутиван народ

27.09.2016 Актуелно

Додик је навео да, према подацима из ФБиХ, 44.000 људи из арапског свијета има неки облик имовине у ФБиХ, на чему прибављају право пребивалишта.

„Њихови представници су прије неколико седмица у Сарајеву, вјероватно у сарадњи са локалним муслиманима у Сарајеву Бакира Изетбеговића и осталима, држали један панел на којем се разговарало о томе да Арапи добију карактер конститутивног народа у БиХ и да се уведу у политички систем одлучивања“, рекао је синоћ Додик за београдску Телевизију „Хепи“.

Он је нагласио да избјеглице из Либије и Сирије нису дио те приче, него долазе „неки други који имају нешто пара“, те додао да Арапи купују свуда гдје постоји џамија, а њих је у БиХ од краја рата изграђено 1.500.

Као примјер Додик је навео да су Срби, који имају куће око џамије у Трнову у центру града, спремни да их продају.

„Сценарио је идентичан, долази неко ко даје новац, ви се исељавате, а они намећу своја правила живота. Успјели су да наметну правила живота у једном Паризу, да неће у једном малом Трнову“, каже Додик.

Када је ријеч о исламском тероризму, Додик је рекао да Република Српска има озбиљну полицију и развијено посебно одјељење за борбу против тероризма, те да не треба мислити да су терористичке пријетње престале.

Он је истакао да не може да гарантује да ће на вријеме бити примијећена опасност, али може гарантовати да ће се веома ефикасно реаговати.

„Ми вјерујемо да имамо све расположиве потребне информације о свакоме и нисмо спремни да се повучемо пред тим питањем. Превентиван рад је веома важан“, рекао је Додик и напоменуо да Српска има способне људе које, упркос ограниченој техници, води преданост и патриотска одговорност према Српској и заштити народа.

На питање да ли је њему неко од западних званичника рекао да Срби и Хрвати морају да остану у БиХ, јер Запад неће дозволити самосталну исламску земљу у Европи, Додик је рекао да је чуо и више од тога и да је био на важним мјестима од Вашингтона до Европе.

„Био сам када није била ниједна исламска држава у Европи, а сада покушавају да направе Косово. Али, у задње вријеме не чујем“, рекао је Додик и подсјетио на ријечи њемачког канцелара Ангеле Меркел да је „заблуда била развој мултиетничког друштва“.

Додик је поменуо и кризу Дојче банке, која је у безизлазној ситуацији и не дозвољава повлачење депозита, те упозорио да се у тој банци налази депоновано шест милијарди девизних резерви Централне банке БиХ.

Према његовим ријечима, неко је у Сарајеву, под утицајем западњака, све девизне резерве Централне банке БиХ, депоновао у Дојче банку.

„Ако се тај новац изгуби, онда смо у проблему. Онда ће опет наћи начин да причају причу да је Додик крив. Што сам ја крив што је поропала Дојче банка и нестао новац који је неко други тамо депоновао као основу за наше функционисање. БиХ је карикатура“, рекао је Додик.

Говорећи о премјештању сједишта неких компанија из Београда из Републике Српске у Федерацију БиХ, Додик је рекао да ниједна није просперирала у Сарајеву, јер муслимани у ФБиХ неће да купују робу из Србије.

„Због неког неразумљивог разлога, сједиште компанија су из Српске пренијели у Сарајево. Све једна је тамо `пала`, ниједна није просперирала. Запосле домаће људе у Сарајеву, а онда више од 90 одсто робе продају у Српској. Неће муслимани у Федерацији да купују ишта што има на себи `Маде ин Сербиа`“, рекао је Додик.

Он је навео да ниједно предузеће изван хрватсих простора нема представништво за БиХ, а само из Србије праве представништва због „неке егзотике“, те да су само у Београду остале улице Сарајевска, Мостарска, док у Сарајеву више нема ниједне адресе и ничега што личи на Србију и српски народ.

Што се тиче „Електропривреде Републике Српске“, Додик је истакао да неће бити продата, те да је прије готово десет година одбацио штетан уговор Свјетске банке у којем је тражена приватизација енергетског сектора и да право на то имају само клијенти те банке.

„И шта би данас било са нама? Имали бисмо струју сигурно скупљу сто одсто, него данас. Како би живјели, радили, производили? Да сам то пустио, шта би било данас? Република Српска не би имала своје термоелектране, хидроелектране“, рекао је Додик.

Додик каже да ни на Западу не воле неког ко је без карактера и да је за политичара веома важно имати свој став. „За нас у Републици Српској погубно је бити полтрон, а нажалост, сада су многи који се у Српској баве политиком доказани полтрони“, додао је Додик.

Архива