Додик: Са Путином о референдуму који ће сигурно бити одржан

19.09.2016 Актуелно

Додик је навео да је на данашњем састанку амбасадору Русије у БиХ Петру Иванцову пренио да Српска сматра да је Савјет за спровођење мира нелегално тијело, непредвиђено Дејтонским споразумом и да је много учинило у охрабривању високог представника да учини криминал рушећи тај споразум у многим стварима.

„Рекао сам да ароганција која долази са те стране и неприхватање слова Дејтона представља обиљежје рада и политичког притиска тог вијећа. Што се тиче одласка у Москву, питања о којима ћемо разговарати су политичка и економска“, рекао је Додик за Радио слободна Европа.

Додик је истакао да Српска има право на референдум и навео да у члану 33 Устава БиХ пише да БиХ припадају надлежности које су изричито дате овим уставом и набројано је девет надлежности, а све остало што није изричито дато тим уставом припада ентитетима.

На питање да ли вјерује да ће високи представник у БиХ ове седмице посегнути за бонским овлаштењима, Додик је рекао да су бонска овлаштења и када су раније масовно примјењивана, примјењивана су противзаконито.

„Могу само да кажем да не знам шта би он могао да потегне. Али, уколико хипотетички, дођемо у ситуацију да Милораду Додику забрани политички рад, ја то не бих прихватио“, додао је Додик.

Коментаришући став америчке Амбасаде у БиХ након одлуке Уставног суда БиХ о референдуму, Додик је рекао да се слаже у дијелу да нико не треба да крши Дејтон и да се залажем за то да се врати слову Дејтона.

„Углавном, што се тиче Американаца није, наравно, добро са њима имати проблеме, али, дођете у позицију некада да морате, јер код нас постоји народно увјерење `дара је превршила мјеру`“, додао је Додик.

Он је поручио да ће се референдум одржати и да ће он изаћи да гласа чим се ујутро пробуди.

На питање да ли ће СНСД добити додатне политичке поене јер је кампању усмјерио на референдум, Додик је подсјетио да су иницијативу о референдуму потписале све политичке партије у Српској, а међу њима и опозиционе странке.

„Ако су били и они ту, имали би и они политичке поене. А као политичар да вам одговорим, све што може допринијети политичком значају, као што је референдум, то је сасвим легитимно“, додао је Додик.

Додик је поново позвао људе да изађу на референдум. „Позивам и Бошњаке и Хрвате да изађу. Мислим да је то важно и са становништа укључивања у политичке процесе. Не видим ништа спорно и да неко буде против. Нико не каже да ће сви Срби изаћи и гласати за“, додао је Додик.

Предсједник Српске нагласио је да овај референдум није прича о статусу, нити и о отцјепљењу.

„Нама је примарно да завршимо овај дио посла. На нашем дневном реду није сецесија, већ нека друга питања. Да ли ће то бити питање статуса у неким годинама које долазе, да ли ће то моја генерација урадити или не, ја то не знам. Претпостављам, имајући у виду кретања и грубу силу наметања, одузимања надлежности да ћемо се опет вратити на ону причу `Дара је превршила мјеру`, па би можда и то могло да дође на дневни ред“, рекао је Додик.

Архива