Додик: Референдума ће бити, не дам да се Српска обесмисли

04.09.2016 Актуелно

– Постоји јасна и видљива одговорност у настојању да се чује мишљење народа о питању Дана Републике који је Српска обиљежавала пуне 23 године и није то никакав проблем. Овдје није кључно питање референдум, то је реакција. А акцију је провео /лидер СДА/ Бакир Изетбеговић – истакао је Додик.
Говорећи о недавном састанку у Београду са предсједником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем, Додик је за „Курир“ навео да је Србија рекла своје о референдуму и да нема потребе да је ико притишће.
Додик је изјавио да су на састанку били видљиви континуитет и досљедност државне политике Србије да се не мијеша у унутрашње ствари, да подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет БиХ, али у оквиру тог споразума и позицију Републике Српске.
На питање да ли је сусрет схватио тако као да Вучић и Николић не желе референдум, Додик каже да су предсједник и премијер Србије рекли да су конкретни политички процеси власништво Српске и да је она та која те процесе креира и спроводи.
– Рекли су да знамо шта радимо и да то подржавају у складу са Дејтонским споразумом. Важно је да су сви релевантни политички фактори у Републици Српској након става Србије о немијешању рекли – да, идемо на референдум – истакао је Додик.
Он је навео да се и послије састанка у Београду чуо са српским премијером и да је настављена њихова комуникација о свим другим питањима.
Додик истиче да БиХ моделирају странци више од 20 година, да она није успјешна земља, те да би појединци, умјесто њега, на позцији предсједника Српске вољели да виде „неког љигавца који само маше главом“.
– Ми у Републици Српској навикли смо на притиске – поручио је Додик.
Одговарајући на питање када планира „политичку пензију“, Додик је рекао „за једно 30 година“.

Архива