Додик: Референдум ће бити одржан!

02.09.2016 Актуелно

Он је рекао да је јутрос обавио консултације са свим политичким лидерима и да је постигнут јединствен став да референдум буде одржан, чак и у случају да буде забрањен.

„Референдум ће бити одржан. Застоја у овом процесу неће бити. Референдум је заснован на нашем праву. А након њега Народна скупштина Српске донијеће закониту одлуку“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је позвао грађане Српске да изађу на референдум.

Он је навео да референдум није усмјерен на сецесију Српске из БиХ и нагласио да је одлука Народне скупштине о одржавању референдума у складу са законом и да непосредно изјашњавање грађана никога не дира.

„Спекулације шта референдум може значити у будућности су само на нивоу спекулација“, каже Додик и истиче да је ријеч о референдуму о Дану Републике који се не односи на територијални интегритет.

Предсједник Српске позвао је Уставни суд БиХ да престане да доноси политичке одлуке.

Додик је оцијенио да је јучерашњи разговор у Београду са званичницима Србије био толерантан и конкретан.

„На састанку смо поновили да је Народна скупштина Републике Српске донијела одлуку о референдуму. Ово није главна тема, али је то постала због медијских наметања и спекулација. Главна тема јесте апелација бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића због које је 9. јануар доведен у питање“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, руководство Србије не оспорава референдум и подржава интересе Српске.

„Србија је јасно рекла да није била консултована и питана о референдуму. Ова земља подржава Дејтонски мировни споразум и територијални интегритет БиХ, али и Републику Српску у складу са овим споразумом“, подсјетио је Додик.

Он је поновио да нико, прије политичке одлуке Уставног суда БиХ, није довео у питање обиљежавање Дана Републике.

„Нико не може очекивати да Изетбеговић може да промијени наш датум. Руководство Србије смо информисали да је рефереднум о Дану Републике начин спровођења одлуке Уставног суда јер ће народ бити питан“, рекао је Додик и поновио да странци морају да оду из Устанвог суда БиХ.

Он је напоменуо да у одлуци Уставног суда БиХ није укинут Дан Републике, него да постоји проблем због осјећаја Бошњака.

„Референдум је најбољи начин да буду питани и да изнесу став о Дану Републике. Због тога је референдум и расписан да би се могли и они питати о овоме, а њихова је ствар хоће ли се изјаснити“, каже Додик.

Према његовом мишљењу, сви имају различит доживљај јучерашњег састанка у Београду, па могуће и лидер СДС-а Младен Босић.

„Разговарано је о ситуацији у региону. Наша одлука о референдуму не односи се на Устав БиХ, нити је разлог за било какве варнице, већ ћемо изразити политичку вољу, што је универзално право народа. Чуо сам још неке ствари на састанку, па сам мислио да је Босић тиме изненађен, али у сваком случају потребно нам је јединство о референдуму“, додао је Додик и поновио да ће наредни 9. јануар бити обиљежен спектакуларно.

Он је напоменуо да би било добро да Уставни суд БиХ прихвати апелацију институција Српске и увиди своју грешку.

„Како је могуће да се у образложењу одлуке овог суда наводи да су повријеђени осјећају Бошњака због 9. јануара, а у исто вријеме се слави 1. март, што не подржавају Срби?“, упитао је Додик.

Говорећи о одлуци Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ да не достави бирачке спискове Српској, Додик је рекао да то не може утицати на одгађање референдума, али да је ова институција била дужна да у складу са законом достави спискове.

„Ова одлука је политички мотивисана и питање је зашто нам треба ЦИК у којем су, према наводима медија, били службеници америчке Амбасаде. Можда ћемо ми њима забранити да у нашим просторијама сазивају бирачке одборе, а о томе ћемо размислити у наредном период. Дугорочно гледано, одговара ми ова ситуација са ЦИК-ом јер ћемо утврдити обавезу да наши органи сачињавају спискове и хвала им што ће бити елиминисани у будућности“, закључио је Додик.

Архива